Śmietana a śmietanka – czy wiesz, co tak naprawdę je różni?
Zarówno śmietana, jak i śmietanka stanowią perfekcyjne uzupełnienie wielu potraw. Do kawy, do ciasta, do zupy, a może do sałatki? Możliwości jest wiele! Czy...
Ciasto drożdżowe: tradycyjne i w nowej odsłonie
Pyszne ciasto drożdżowe w wykonaniu babci to niedościgniony ideał, zaś receptury jak je przygotować przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jak zrobić idealne...
Słodko i bez cukru. Jak to pogodzić?
Przeciętny mieszkaniec Polski spożywa rocznie ok. 40 kg cukru! To zdecydowanie za dużo! „Cukier krzepi” – tak głosiło słynne przedwojenne polskie hasło. Z...
Jajka świeże nawet przez dwa miesiące!
Jajo to produkt zaskakująco trwały. Może być pyszne i w pełni wartościowe przez miesiąc, a nawet dwa miesiące od daty zniesienia! Jak to możliwe? Wystarczy...
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
Sałatka gyros od lat podbija nasze serca. Jest prosta w wykonaniu, pożywna i bardzo smaczna. Zobaczcie przepis Koła Gospodyń Wiejskich!
Weselne menu: tradycyjne, wykwintne, dla dzieci, z atrakcjami i vege, sprawdź
Biała suknia, welon, dźwięk dzwonów… Już po ślubie - czas na wesele. Co zrobić, aby przyjęcie było udane i długo i dobrze wspominane? Najważniejszymi elementami...
Ciasta do niedzielnej kawy jak u babci - przepisy
Pamiętacie zapach drożdżowego, niedzielnego ciasta u babci? A może pyszną szarlotkę z kruszonką? Zebraliśmy dla Was TOP 10 przepisów naszych Czytelników na...
Szypułka prawdę nam powie, czyli jak rozpoznać polską truskawkę
Coraz częściej zagraniczne truskawki są przesypywane i sprzedawane jako polskie. Nie dajcie się oszukać! Jak sprawdzić czy kupujemy polskie truskawki? To wcale...
Moc drogocennych olejów
Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów...
Przepisy na przysmaki kuchni góralskiej
Kuchnia góralska – przepisy. Moskole, góralska kwaśnica, czy pieczona baranina... Tradycyjna kuchnia góralska nie należy do specjalnie wykwintnych, jednak...
Pyszne naleśniki – na słono i słodko. Zobacz przepisy
Naleśniki to pomysł na pyszny obiad. Jak zrobić dobre, puszyste ciasto naleśnikowe i farsz do naleśników? Zebraliśmy najlepsze przepisy naszych Czytelników na...
Smażenie gorącym powietrzem? Eksperci są na tak!
Frytki, skrzydełka czy ryba w panierce smażone w głębokim tłuszczu są niezaprzeczalnie pyszne. Niestety, ich walory smakowe nie idą w parze z wartościami...
Jak zrobić domowy makaron?
Przepis na domowy makaron jest łatwy. Wystarczą: dobra mąka, jajka, sól i woda. Zobaczcie przepis na makaron naszej czytelniczki.
Bać się cukru w sokach czy nie?
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet...
Pomysł na śniadanie: wyszukane tosty, zaskakujące kanapki
Macie wrażenie, że znowu szykujecie na śniadanie to samo? Brakuje Wam pomysłów na smaczne danie, które będzie proste do wykonania, ale zaskakujące w smaku?...
Poznaj kulinarne typy i odmiany ziemniaków
Ziemniak ziemniakowi nierówny! Które ziemniaki nadają się do pieczenia lub smażenia, a które na kluski bądź do sałatki? W wyniku wieloletniego krzyżowania i...
Dlaczego warto jeść młode ziemniaki?
O tym, że są delikatne, wyjątkowo smaczne oraz sycące wiadomo nie od dziś, dlatego chętnie wykorzystujemy je latem w naszej kuchni. Co skrywają w sobie młode...
TOP 20 kulinarnych trików, o których musisz wiedzieć
Przesolone danie? Przypalona jajecznica? Cebula znów szczypie w oczy? Ser lepi się do tarki? Panierka znów odpada? Mamy na to sposoby! Zobacz TOP 20 kulinarnych...
Tego nie wiedziałeś o truskawkach!
Truskawki nie są dziełem natury! Gdyby nie łakomstwo Ludwika XIV świat dziś nie zajadałby się tymi pysznymi owocami i nie śpiewałaby o nich Hanna Banaszak. Mają...
Pasteryzacja: fakty i mity
Przetwory. Procesom pasteryzacji poddawane są bardzo zróżnicowane produkty spożywcze – od mleka i jego przetworów, przez mięsa i wędliny, aż do przetworów,...
Wszystkie smaki serów
Ser: twardy, dojrzewający, miękki… od liczby rodzajów serów może naprawdę rozboleć głowa. Na świecie produkowanych jest bowiem aż 4 tysiące ich typów, a w samej...
Powiedz na co masz ochotę, a powiem czego ci brakuje
Czasami sami dziwimy się swoim nietypowym zachciankom żywieniowym. Każdy z nas może odczuwać nagłą ochotę na przekąskę, o której nawet nie myślał od dłuższego...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Warsztat samochodowy
Dodano 4 dni temu w kategorii Hydraulika siłowa
Dodano 5 dni temu w kategorii Krawiec
Dodano 5 dni temu w kategorii Depilacja