15 pysznych dań z kapustą w roli głównej! Oto najlepsze przepisy naszych czytelników
Kapusta faszerowana
Jesienią kapusta smakuje najlepiej. Alternatywą dla tradycyjnych gołąbków może być kapusta faszerowana. Przepis polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Mirowie.
Składniki
2 małe główki młodej kapusty
1 szklanka ryżu
2,5 szklanki wody
30 dag mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
1 cebula
1 łyżka masła lub smalcu
sól, pieprz do smaku
1 szklanka przecieru z pomidorów
Wykonanie
Główki kapusty umyć, pokroić w ćwiartki wraz z głąbem włożyć do garnka z wodą, parzyć aż zmięknie. Ostudzić, wyjąć z wody, lekko odcisnąć. Przygotować farsz. Ryż ugotować na miękko, dodać mielone mięso, cebulę usmażyć na maśle (smalcu). Dodać do farszu jajko, sól, pieprz do smaku, wyrobić składniki.
Farszem przekładać liście kapusty, obwiązać nitką, układać w rondlu głąbem do spodu. Podlać wodą lekko osoloną, dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękkie. Ćwiartki wyjąć na półmisek, usunąć delikatnie nitki. Z wywaru zrobić sos. Wlać przecier z pomidorów i zagotować. Dodać 1 łyżkę mąki rozrobioną wodą, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Polać sosem kapustę faszerowaną, ułożoną na półmisku.