5 pomysłów na dania ze szparagami, cukinią, kalarepą, bobem i brokułami [PRZEPISY]
Sałatka z bobem i ziemniakami
Wciąż nie doceniamy bobu jako składnika pełnych dań i wartościowych posiłków. Czas to zmienić! O tej porze roku mamy wiele ciekawych możliwości łączenia go z innymi warzywami. Do sałatki z bobem i boczkiem idealnie pasują małe, młode, polskie. Takie połączenie warto podkreślić świeżą natką pietruszki, cebulą i odpowiednio dobranym, ziołowym sosem.
- Do sałatki z bobem i ziemniakami dobrym dodatkiem będą pomidorki koktajlowe” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Składniki:
450 g młodego bobu (świeżego lub mrożonego)
opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego z gorczycą Knorr
200 g małych ziemniaków
150 g boczku wędzonego w plastrach
cebula czerwona
pęczek natki pietruszki
łyżeczka czarnuszki
3 łyżki oleju
3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Bób ugotuj i ostudź, a jeśli używasz bobu mrożonego – rozmroź go. Ziemniaki ugotuj na półtwardo i wystudź, a następnie pokrój w grube plastry i zgrilluj na patelni.
Cebulę pokrój w półplastry, natkę posiekaj. Boczek ułóż między dwoma arkuszami pergaminu, przyciśnij drugą blachą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C - piecz przez 15 minut.
Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny oraz olejem.
W misce połącz bób, ziemniaki, cebulę oraz posiekaną natkę. Dodaj przygotowany sos dla nadania doskonałego smaku i delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki.
Wierzch sałatki posyp czarnuszką, boczek połam na mniejsze kawałki i powtykaj w sałatkę.