5 pomysłów na dania ze szparagami, cukinią, kalarepą, bobem i brokułami [PRZEPISY]
Sałatka z kalarepy
Doskonałą propozycja dla wszystkich tych, którzy uwielbiają niecodzienne kompozycje i zaskakujące
smaki, a do tego cenią sobie dbanie o formę, jest sałatka z czarnej fasoli, awokado i świeżej kalarepy. Jej wyrazisty smak podkreślają owoce, takie jak pomarańcze. Dodanie żółtych pomidorków koktajlowych i chipsów z banana zagwarantuje nie tylko pełnię smaku, ale także kolorowy, letni wygląd na talerzu. Propozycja na lunch, do pracy i na weekendowy piknik albo grilla w ogrodzie.
Składniki:
50 g chipsów z banana
opakowanie Sosu sałatkowego Truskawka z chili Knorr
puszka czarnej fasoli
100 g pomidorków koktajlowych żółtych
kalarepa
200 g rukoli
awokado
2 pomarańcze
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z jednej limonki
łyżka czarnuszki
kolendra do smaku
Sposób przygotowania:
Kalarepę i awokado obierz. Kalarepę pokrój w bardzo cienkie paseczki, a awokado w plastry. Pomidory przekrój na pół. Fasolę wypłucz z puszki. Z pomarańczy wykrój segmenty, a z limonki wyciśnij sok.
W misce przygotuj sos - wymieszaj sok z limonki, sos sałatkowy Knorr i oliwę.
W misce połącz rukolę, segmenty pomarańczy, chipsy bananowe, fasolę, kolendrę oraz awokado.
Dodaj sos, aby sałatka była wyrazista w smaku, i wszystko razem wymieszaj.