Octownia w Mszanie Dolnej kontynuuje tradycje produkcyjne powstałej w Mszanie Dolnej jeszcze w XIX stuleciu Fabryki konserw rybnych C. Warhanek.
Wydzielenie octowni w Mszanie Dolnej jako odrębnego zakładu nastąpiło na początku lat czterdziestych XX wieku, kiedy to ówcześni właściciele firmy C. Warhanek, chcąc zwiększyć moce produkcyjne zainstalowali w roku 1943 nowy generator octowy.
Generator ten, pracując metodą ociekową, przerabiał spirytus na ocet ze średnią wydajnością około 60.000 litrów 10% octu spirytusowego miesięcznie.
Początkowo ocet wykorzystywano jako konserwant przerabianych ryb morskich, głównie śledzi. Zaznaczyć należy, że lokalizacja dla fabryki była bardzo trafna z uwagi na powstałą wcześniej, a przebiegającą przez Mszanę Dolną, linię Galicyjskiej Kolei Transwersalnej, która zapewniała dostawy surowca oraz kanały dystrybucji wyrobów gotowych. Ponadto nieliczne zakłady i gęstość zamieszkania, dawały możliwości pełnego pozyskania niezbędnej ilości pracowników.
Po wojnie i nacjonalizacji przemysłu octownię przejął Polski Monopol Spirytusowy, następnie Tarnowskie Zakłady Spożywcze Przemysłu Terenowego, które wybudowały drugi generator octowy i uruchomiły przetwórstwo owocowo warzywne oraz rozlewnię octu do butelek.
W kolejnej reorganizacji, nastąpiło włączenie octowni do Krakowskiego Przedsiębiorstwa Produkcji Leśnej „LAS”, w którym funkcjonowała do czasu upadłości w 1997 roku.
W sierpniu 1997 roku octownię zakupili prywatni przedsiębiorcy, którzy szybko wznowili działalność gospodarczą, ratując w ten sposób podtrzymywany przez pracowników ostatkiem możliwości proces fermentacyjny zapoczątkowany w 1943 roku. Od tamtej pory firma nosi nazwę PODHALE Octownia Mszana Dolna, a kolejne lata historii przedsiębiorstwa, charakteryzowały się systematycznym procesem rozwoju mocy produkcyjnej z równoczesnym poszerzeniem asortymentów produkcji. Rozbudowano zdolność produkcyjną octu spirytusowego, poprzez wybudowanie 4 kolejnych generatorów octowych, co dało łączną zdolność produkcyjną 4,5 miliona litrów octu spirytusowego rocznie. Równocześnie dokonano modernizacji linii rozlewu octu spirytusowego, montując dodatkowe urządzenia usprawniające rozlew.
Po kolejnej rozbudowie pomocniczych linii produkcyjnych poszerzono również ofertę sprzedaży o barszcz biały, żurek staropolski, żurek zagórzański, produkowane tradycyjnymi metodami z mąki żytniej na zakwasie chlebowym. Z kolei uruchomiono produkcję octów gatunkowych - jabłkowego, z białego i czerwonego wina oraz zaprawy cytrynowej „Cytrynka”.

Produkowany przez Octownię w Mszanie Dolnej nieprzerwanie od 1943 roku OCET spirytusowy jest głównym jej produktem. Dzięki zachowaniu niezmienionej, tradycyjnej metody powolnej fermentacji w kadziach drewnianych charakteryzuje go najwyższa jakość, a jej autentyczność potwierdza lekko słomkowy kolor, łagodny smak i wspaniały bukiet zapachowy gwarantujący udane przetwory. Produkty nasze zostały wyróżnione znakiem promocyjnym Zagórzańskie Dziedziny.