Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
1112 materiałów
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Prosty przepis na pierniczki, które od razu będą miękkie
Przepis na pierniczki świąteczne miękkie zaraz po upieczeniu sprawdzi się z dużym wyprzedzeniem, jak i wtedy, gdy do świąt Bożego Narodzenia pozostaje tylko...
Chcesz zaprosić do domu lub przedszkola Mikołaja dla dzieci? Tyle zapłacisz
Spełnić dziecięce marzenia o spotkaniu z Mikołajem i to bardziej wiarygodnym niż przebrany domownik? W internecie bez trudu znajdziemy panów, którzy wcielą się...
Na gramy albo kilogramowy worek. Ile zapłacimy za suszone grzyby od zbieraczy?
Ile kosztuje 1 kg suszonych grzybów? Przydadzą się do zupy, pierogów i sosów. Suszone grzyby są znacznie droższe od tych świeżych, więc te na sprzedaż są...
Uprawiamy coraz więcej czereśni i śliwek, ale i tak królują głównie jabłka
Tegoroczne zbiory owoców z drzew były szacunkowo o 9 proc. niższe od uzyskanych przez polskich sadowników rok temu. Kilkuprocentowy spadek rzeczoznawcy GUS...
Ceny pszenicy, jęczmienia, żyta. Ile płacą w skupach za paszowe i konsumpcyjne?
Pszenica jest najpowszechniej uprawianym w Polsce zbożem i jednym z kluczowych na świecie. Jaka obowiązuje cena za tonę pszenicy paszowej i konsumpcyjnej oraz...
Sprzedaż choinek w nadleśnictwach ruszyła. Ile kosztują?
Cena za choinkę - czy to świerk, czy sosna albo jodła prosto z lasu - jest zazwyczaj nieco niższa od tej na stoisku w środku miasta, bo pomija pośredników....
Ceny za świnie nagle spadły, a rolnicy pytają, dlaczego. Chcą kompleksowych zmian
- Obecna sytuacja zahacza o Armagedon - pisze Bartosz Czarniak o tym, co obecnie dzieje się na rynku trzody chlewnej. - Rolnicy umieją liczyć. Żaden rozsądny...
Wiosna może nas zaskoczyć. Znamy pierwsze prognozy IMGW na kwiecień 2024
Co prawda mamy jeszcze grudzień, jednak IMGW publikuje już prognozę pogody sięgającą do kwietnia 2024 roku. Wiosna będzie ciepła i sucha czy może zimna i mokra?...
Zbliża się pierwszy dzień kalendarzowej zimy. Kiedy przypada?
Zimowe warunki poczuliśmy już na przełomie listopada i grudnia, jednak ta pora roku w kalendarzu jeszcze przed nami. Na zimę czekają wielbiciele śniegu albo...
ARiMR zaczęła wypłatę pieniędzy dla kolejnej grupy rolników
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zaczęła wypłatę z kolejnego programu pomocowego. Tym razem wsparcie trafia do plantatorów truskawek lub...