9 z 14
Składniki na farsz...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki na farsz
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg mięsa mielonego(najlepiej łopatka wieprzowa)
1/2 kg pieczarek
2 cebule
przyprawy (sól, pierz, wegeta, kminek)

Składniki na ciasto

1 kg mąki
3 jajka + 2 żółtka
5 dag drożdży
1/2 kostki palmy
200 gr śmietany kwaśnej 18%
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
sól morska, kminek, czosnek granulowany, sezam

Wykonanie
Kapustę gotować około 2 godzin. Ostudzoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić.
Pieczarki pokroić w plastry i zaparzyć, następnie dusić z odrobiną masła. Mięso usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy wszystkie składniki są gotowe połączyć je i dusić razem na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami nie zapominając o kminku. Farsz zostawić do ostygnięcia.

Ciasto. Drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku, margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zarabiamy, (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać mąki). Kiedy ciasto podwoi swą objętość 3 trzykrotnie, podzielić je na połowę, rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, na brzegu ułożyć farsz na grubość około 4 cm.
Zwinąć ciasto w rulon tak, aby owinąć farsz, odciąć od pozostałego ciasta. Ukroić wałek na długość około 10 cm. Lekko spłaszczyć, posmarować po wierzchu białkiem i dowolną dowolną przyprawą według smaku.

Z pozostałym ciastem postąpić tak samo. Tak przygotowane kapuśniaczki ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze około 170 stopni około 20 minut. Kidy ciasto uzyska złoty kolor jest już upieczone. Doskonałe na ciepło i na zimno. Podawać z barszczem czerwonym.

10 z 14
Składniki na ciasto...
fot. archiwum

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki pszennej
ok. 1,5 litra mleka
5 dag drożdży
1/3 kostki masła
łyżeczka soli
2 jajka
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę
1/3 kostki masła
10 dag mąki
10 dag cukru pudru

Wykonanie

Do ciepłego mleka włożyć masło, sól, cukier, mąkę, jajka, drożdże i wyrobić ciasto. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę i ułożyć ćwiartki jabłek.
Posypać cukrem, zetrzeć na to kruszonkę i piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Kruszonka. Połączyć składniki i wyrobić jednolitą masę. Włożyć do lodówki na godzinę do stwardnienia. Następnie wyjąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.

11 z 14
Składniki...
fot. archiwum

Tradycyjne racuchy z jabłkami od Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelcu


Składniki

1/2 litra mleka
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1/2 łyżki cukru
szczypta soli
1 kg jabłek

Wykonanie

Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub szesnastki. Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić tłuczkiem do ziemniaków. Maczać jabłka w cieście i smażyć na wysokim tłuszczu.

12 z 14
Składniki...
fot. Sylwia Ładyga

Szarlotka babcina na kruchym cieście Sylwii Ładygi

Składniki
400 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mleka
łyżka śmietany kwaśnej 18 proc.
150 g masła

Składniki na nadzienie

2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka cynamonu
40 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Nadzienie. Z jabłek usunąć gniazda, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło. Na wolnym ogniu dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, mieszać około minuty i odstawić do przestudzenia.
Ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrami. Dodać jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrobić, zagniatać przez ok. 5 minut.
Wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką, przeciąć na 2 części.
Jedną częścią wylepić blachę (25×28) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto dać prażone jabłka. Do pozostałego ciasta dodać 4 łyżki mleka (ma zrobić się lejące ) i wyłożyć na nadzienie.
Piec około 30-35 minut, dokładnie wystudzić. Obficie posypać cukrem pudrem.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy

Tak powinni wyglądać bohaterowie z Władcy Pierścieni zgodnie z opisem w książkach

Tak powinni wyglądać bohaterowie z Władcy Pierścieni zgodnie z opisem w książkach

Horoskop weekendowy 17 i 18 maj. Co przyniesie? Gwiazdy już wiedzą! Sprawdź

Horoskop weekendowy 17 i 18 maj. Co przyniesie? Gwiazdy już wiedzą! Sprawdź

Zobacz również

Grasz w karty Pokemon? Wygraj atrakcyjne nagrody na ogólnopolskim turnieju

Grasz w karty Pokemon? Wygraj atrakcyjne nagrody na ogólnopolskim turnieju

Dramat pod Krakowem. Nocny wypadek pojazdu. Auto spłonęło, w ogniu zginął kierowca

Dramat pod Krakowem. Nocny wypadek pojazdu. Auto spłonęło, w ogniu zginął kierowca