9 z 14
Składniki na farsz...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki na farsz
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg mięsa mielonego(najlepiej łopatka wieprzowa)
1/2 kg pieczarek
2 cebule
przyprawy (sól, pierz, wegeta, kminek)

Składniki na ciasto

1 kg mąki
3 jajka + 2 żółtka
5 dag drożdży
1/2 kostki palmy
200 gr śmietany kwaśnej 18%
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
sól morska, kminek, czosnek granulowany, sezam

Wykonanie
Kapustę gotować około 2 godzin. Ostudzoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić.
Pieczarki pokroić w plastry i zaparzyć, następnie dusić z odrobiną masła. Mięso usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy wszystkie składniki są gotowe połączyć je i dusić razem na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami nie zapominając o kminku. Farsz zostawić do ostygnięcia.

Ciasto. Drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku, margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zarabiamy, (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać mąki). Kiedy ciasto podwoi swą objętość 3 trzykrotnie, podzielić je na połowę, rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, na brzegu ułożyć farsz na grubość około 4 cm.
Zwinąć ciasto w rulon tak, aby owinąć farsz, odciąć od pozostałego ciasta. Ukroić wałek na długość około 10 cm. Lekko spłaszczyć, posmarować po wierzchu białkiem i dowolną dowolną przyprawą według smaku.

Z pozostałym ciastem postąpić tak samo. Tak przygotowane kapuśniaczki ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze około 170 stopni około 20 minut. Kidy ciasto uzyska złoty kolor jest już upieczone. Doskonałe na ciepło i na zimno. Podawać z barszczem czerwonym.

10 z 14
Składniki na ciasto...
fot. archiwum

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki pszennej
ok. 1,5 litra mleka
5 dag drożdży
1/3 kostki masła
łyżeczka soli
2 jajka
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę
1/3 kostki masła
10 dag mąki
10 dag cukru pudru

Wykonanie

Do ciepłego mleka włożyć masło, sól, cukier, mąkę, jajka, drożdże i wyrobić ciasto. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę i ułożyć ćwiartki jabłek.
Posypać cukrem, zetrzeć na to kruszonkę i piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Kruszonka. Połączyć składniki i wyrobić jednolitą masę. Włożyć do lodówki na godzinę do stwardnienia. Następnie wyjąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.

11 z 14
Składniki...
fot. archiwum

Tradycyjne racuchy z jabłkami od Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelcu


Składniki

1/2 litra mleka
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1/2 łyżki cukru
szczypta soli
1 kg jabłek

Wykonanie

Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub szesnastki. Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić tłuczkiem do ziemniaków. Maczać jabłka w cieście i smażyć na wysokim tłuszczu.

12 z 14
Składniki...
fot. Sylwia Ładyga

Szarlotka babcina na kruchym cieście Sylwii Ładygi

Składniki
400 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mleka
łyżka śmietany kwaśnej 18 proc.
150 g masła

Składniki na nadzienie

2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka cynamonu
40 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Nadzienie. Z jabłek usunąć gniazda, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło. Na wolnym ogniu dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, mieszać około minuty i odstawić do przestudzenia.
Ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrami. Dodać jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrobić, zagniatać przez ok. 5 minut.
Wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką, przeciąć na 2 części.
Jedną częścią wylepić blachę (25×28) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto dać prażone jabłka. Do pozostałego ciasta dodać 4 łyżki mleka (ma zrobić się lejące ) i wyłożyć na nadzienie.
Piec około 30-35 minut, dokładnie wystudzić. Obficie posypać cukrem pudrem.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Zobacz również

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!