
Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
1 duża kapusta
2 kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 woreczki ryżu (po 100 gram)
2 woreczki kaszy mazurskiej
5 łyżki oleju
pieprz, sól, ulubione przyprawy
Składniki na sos
1 litr wody
1 koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory
5 łyżek śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
natka pietruszki
2 kostki rosołowe
Wykonanie
Na samym początku należy zagotować kapustę, ryż i kaszę.
Mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić około 20 minut. Ugotowany i odcedzony ryż oraz kaszę przełożyć do mięsnej masy. Dodać przyprawy, czosnek i dokładnie wymieszać.
Z ugotowanej kapusty usunąć zgrubiałe części liści. Liście oddzielić. Gotowy farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki, następnie ułożyć w gęsiarce. Zalać lekko osolonym wrzątkiem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Sos. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną i mąką. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli sos będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru.
Gotowe gołąbki polać sosem.
Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników

Pierogi z serem na słodko Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
1 jajko
1,5 łyżki oleju
woda
Składniki na farsz
200 g sera białego
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru
Dodatkowo
100 g masła
1 łyżka cukru do posypania
sól
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne.
Farsz. Ser, żółtka oraz cukry przełożyć do miski i ugnieść widelcem na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić w cieście krążki. Na środek krążków nałożyć porcję farszu. Krążki złożyć na pół, brzegi dokładnie skleić.
Pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut. Pierogi odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło zarumienić w garnuszku. Masełkiem okrasić pierogi. Wierzch posypać cukrem.
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Puszyste placki ziemniaczane z kminkiem i pianą z białek Justyny Kalemby z Brzezinki
Składniki
ok. kg ziemniaków
cebula
mąka (łyżka)
łyżeczka kminku
2 jajka
smalec
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć wodę. Dodać drobno posiekaną cebulę, łyżeczkę kminku, sól i pieprz do smaku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wlać do masy, z białek ubić pianę. Ubitą pianę dodać ostrożnie do masy, lekko wymieszać. Gdyby masa była za rzadka, dodać mąkę. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Dzięki pianie z białek placki są bardzo puszyste, a dzięki smażeniu na smalcu – chrupkie.
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Kluski leniwe z bułką tartą i cukrem Violetty Grzelki
Składniki dla 2-3 osób
1/2 kg białego sera półtłustego
2 jaja
1/2 kubka kaszy manny błyskawicznej lub 1 kubek mąki
1 łyżka masła
1-2 łyżeczki bułki tartej
cukier puder lub krystaliczny do posypania
sól do wrzątku
Wykonanie
Nastawić wodę na wrzątek, dodać niewielką ilość soli, ok. 1/2 łyżeczki. Mikserem lub blenderem rozetrzeć biały ser z jajami. Chcąc aby kluseczki były delikatniejsze można najpierw utrzeć ser z żółtkami, a następnie dodać ubitą pianę z białek, ale nie jest to konieczne. Do masy serowej dodać kaszę mannę lub mąkę i całość wymieszać.
Przygotować łyżkę cedzakową. Szybko kłaść na wrzątek uformowane łyżeczką kilkucentymetrowe „kulki". Od wypłynięcia gotować je 3 minuty, a następnie jak najszybciej, aby się nie rozpłynęły, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozpuścić masło i zrumienić delikatnie bułkę tartą. Aby pozbyć się nadmiaru wody przełożyć kluseczki na inny półmisek, polać je zarumienioną bułką tartą i posypać cukrem pudrem lub cukrem krystalicznym. Można podawać leniwe kluseczki np. z surówką z marchewki i pomarańczy.