Babka wielkanocna. Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne [TOP 10 PRZEPISÓW]
Wielkanocna szybka babka o smaku Rafaello katarzyny Jaworek
Składniki
5 jajek
200 ml oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1,5 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżka mleka
kolorowe perełki do dekoracji
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem i olejem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodawać do masy mleko oraz mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjąć z formy.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Rozpuszczoną czekoladą polać babkę. Wierzch ciasta posypać kolorowymi perełkami.