1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. gettyimages.com/unpict/ilustracyjne
Hekele
Jedną z tradycyjnych potraw kuchni śląskiej jest sałatka śledziowa hekele.
2 z 9

fot. Arkadiusz Lawrywaniec/PolskaPress
Kuchnia śląska najczęściej kojarzy się z roladą, modrą kapustą i kluskami śląskimi. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii z ciekawymi daniami.
3 z 9

fot. pl.wikipedia.org/CC 4.0
Śląskie niebo
To plastry wędzonego boczku i schabu obficie polane sosem z suszonych owoców, serwowane z kluskami drożdżowymi gotowanymi na parze.
4 z 9

fot. commons.wikimedia.org/CC 4.0
Żur żeniaty
Tradycyjna zupa kuchni śląskiej podawana z ugotowanym jajkiem na twardo i ziemniakami.