7 z 11
Poprzednie
Następne
Dania z brokułami w roli głównej. TOP 10 przepisów z brokułami naszych Czytelników
Szybka tarta z brokułami Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Składniki na ciasto
250 g maki
2 żółtka
1/2 kostki miękkiej margaryny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18 proc.
Składniki na farsz
1 duży brokuł podzielony na cząstki i wrzucony na wrzątek na 2 minuty
200-250 ml śmietany 18 proc.
3 jajka
sól, pieprz
Wykonanie.
Ciasto. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę
Wyłożyć ciasto na formę do tarty, na ciasto ułożyć brokuły i na to wylać wymieszane jajka ze śmietaną, przyprawione solą i pieprzem. Całość można posypać startym żółtym serem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż całość się zetnie.