Dania z brokułami w roli głównej. TOP 10 przepisów z brokułami naszych Czytelników
Kokardki z łososiem i brokułami Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Składniki
brokuły
200 g makaronu np. kokardki
250 g filetu z łososia
ząbek czosnku
koperek
2 łyżki śmietany
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Wykonanie
Brokuły podzielić na małe różyczki i wymyć. W dużym garnku ugotować wodę, lekko ją posolić. Do wrzącej wody wrzucić makaron i brokuły. Gotować ok. 9 min. (makaron musi być al dente). Odcedzić i przekładamy ponownie do garnka. Rybę bez skóry pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić czosnek. Gdy się podgrzeje, czosnek wyciągnąć.
Na oliwie podsmażyć łososia. Dodać śmietanę, sok z cytryny i troszkę wody. Doprawić solą i odrobinką pieprzu. Na końcu dodać koperek. Wymieszać.
Łososia przełożyć do garnka z makaronem i brokułami i bardzo delikatnie wymieszać.