https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Brytyjczyk zjada rocznie 5 kg brokułów. Polak...

pixabay.com
Chronią przed nowotworem, wrzodami żołądka i anemią. Mimo tego, Polacy niezbyt często zajadają się brokułami. Kiedy Brytyjczyk zjada rocznie 5 kilo tych warzyw, przeciętny Kowalski - tylko 300 gramów. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Najwięksi producenci brokułów na świecie? Stany Zjednoczone (około 47 000 ha) i Hiszpania (38-40 000 ha). Kolejne miejsca na liście zajmują Chiny, Meksyk, Japonia i Włochy. Fachowcy podkreślają, że w ostatnich latach znacznie wzrósł aerał upraw. 

 

Jeśli chodzi o nasz kraj, Polska produkcja na poziomie 6500-7000 ha zajmuje czwarte miejsce wśród europejskich producentów.  Polaków do spożywania tych warzyw zachęca kampania promocyjna „Z reguły stawiam na brokuły”. Współfinansuje ją Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. 

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: inf. prasowe

 

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Majk

Niektóre warzywa trudno zjeść, ale już wypić z nich sok zdecydowanie łatwiej. Piję soki z warzyw wg. terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki jestem zadowolony, bo i wyleczyłem się nadciśnienia i mam więcej energii. Mam wrażenie jakby też ubyło mi trochę lat. Jednym słowem same zalety.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska