https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Brytyjczyk zjada rocznie 5 kg brokułów. Polak...

pixabay.com
Chronią przed nowotworem, wrzodami żołądka i anemią. Mimo tego, Polacy niezbyt często zajadają się brokułami. Kiedy Brytyjczyk zjada rocznie 5 kilo tych warzyw, przeciętny Kowalski - tylko 300 gramów. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Najwięksi producenci brokułów na świecie? Stany Zjednoczone (około 47 000 ha) i Hiszpania (38-40 000 ha). Kolejne miejsca na liście zajmują Chiny, Meksyk, Japonia i Włochy. Fachowcy podkreślają, że w ostatnich latach znacznie wzrósł aerał upraw. 

 

Jeśli chodzi o nasz kraj, Polska produkcja na poziomie 6500-7000 ha zajmuje czwarte miejsce wśród europejskich producentów.  Polaków do spożywania tych warzyw zachęca kampania promocyjna „Z reguły stawiam na brokuły”. Współfinansuje ją Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. 

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: inf. prasowe

 

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Majk

Niektóre warzywa trudno zjeść, ale już wypić z nich sok zdecydowanie łatwiej. Piję soki z warzyw wg. terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki jestem zadowolony, bo i wyleczyłem się nadciśnienia i mam więcej energii. Mam wrażenie jakby też ubyło mi trochę lat. Jednym słowem same zalety.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska