W Zakładach Mięsnych Unimięs w Chrzanowie trwa kontrola prowadzona przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii po wykryciu w produkowanych tutaj parówkach z szynki Madej Wróbel groźnej dla zdrowia ludzkiego bakterii Listeria monocytogenes.
W ub. tygodniu, jak pisaliśmy, Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące parówek Simply food 200g, w których stwierdzono bakterie. Chodziło o partię 180524001 o terminie ważności do 16 czerwca. Parówki zostały wycofane ze sklepów i jednocześnie GIS zalecił kontrole w zakładzie producenta.
- Listerioza jest rzadką chorobą zakaźną odzwierzęcą spowodowana bakterią Listeria monocytogenes. Do zakażenia tym drobnoustrojem dochodzi najczęściej drogą pokarmową - tłumaczy Monika Tokarczyk, powiatowy lekarz weterynarii w Chrzanowie.
Listerioza jest potencjalnym zagrożeniem przede wszystkim dla osób podwyższonego ryzyka, czyli o osłabionej odporności, niemowląt czy kobiet w ciąży. Bakteria jest niszczona w trakcie gotowania przez 10 minut.
W trakcie trwającego postępowania przewidziano również pobieranie prób innych produktów w chrzanowskim zakładzie. Dotąd pozostałe produkty są bezpieczne dla zdrowia.
Z kolei firma Madej Wróbel, która odpowiada za wprowadzenie parówek na rynek zapowiedziała podjęcie własnych działań, które wyjaśnią, jak mogło dojść do skażenia oraz zapobiegną powstawaniu podobnych problemów w przyszłości.
ZOBACZ KONIECZNIE:
WIDEO: Mówimy po krakosku
Źródło: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
>>> Zobacz inne odcinki MÓWIMY PO KRAKOSKU
