Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem - Gaca System. Nagroda za jajka z łososiem

Redakcja
Konrad Gaca
Konrad Gaca
Katarzyna Fludzińska wygrała marcową edycję konkursu "Chudnij ze smakiem". Jej przepis na jajka z łososiem polecamy jako pomysł na zdrowe danie na wielkanocny stół

Zgodnie z zasadami konkursu pani Katarzyna zyskała szansę na walkę o zwycięstwo w całym konkursie i zdobycie trzech tysięcy złotych. Już teraz nagrodziliśmy ją możliwością bezpłatnego korzystania z Gaca System.

Jest to kompleksowy program dietetyczno-treningowy, który pozwolił tysiącom osób schudnąć i utrzymać właściwą wagę, cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Korzystając z Gaca System, jedyne, co trzeba robić, to przestrzegać otrzymanych zaleceń. W trakcie programu dostaje się dostosowaną do swojego stanu zdrowia i wieku dietę oraz zestaw ćwiczeń. Korzystający mają możliwość porozmawiania na temat programu w czasie konsultacji audio-wideo i uzyskania wyjaśnień na wszystkie dręczące ich pytania.

W tym miesiącu czekaliśmy na Państwa pomysły dań z jajkami w składzie. W Polsce nadal wiele osób powtarza nieprawdziwe wiadomości na temat ich szkodliwego działania. Najczęściej obarcza się je odpowiedzialnością za podnoszenie poziomu cholesterolu oraz powodowanie rozwoju choroby wieńcowej. Jest to zarzut nieprawdziwy, który został wielokrotnie obalony przez niezależne od siebie badania. Naukowcy w Kioto w latach 1990-2001 przebadali ponad 90 tysięcy osób, chcąc sprawdzić, czy naprawdę musimy obawiać się jajek.

Japończycy jednoznacznie stwierdzili, że częste jedzenie jajek nie ma żadnego wpływu na rozwój choroby wieńcowej. Podobnych badań przeprowadzono na całym świecie znacznie więcej. My powinniśmy pamiętać przede wszystkim o tym, że odpowiedzialność za powstawanie choroby wieńcowej ponosi nie spożywanie cholesterolu (jego wchłanialność przez organizm oscyluje na poziomie ok. 25 procent), ale długotrwała zła dieta, w której brakuje antyoksydantów, a pełno jest natomiast cukrów prostych i soli.

Same jajka bez szkodliwych i kalorycznych dodatków, takich jak majonez, są znakomitym pożywieniem. To w nich znajduje się białko odznaczające się największym stopniem przyswajalności. Jedząc jajka, mamy okazję wpływać na poprawę wzroku (sprawia to zawarta w nich luteina), wzmacniać pracę układu nerwowego, mózgu i serca (wpływ lecytyny) oraz pomagamy organizmowi walczyć z bakteriami (lizozym). W jajkach znajdują się także witaminy A, D, E, K oraz B2 i B12 i składniki mineralne, takie jak fosfor, magnez, wapń i żelazo.

Pani Katarzyna zaproponowała ciekawe połączenie jaj z wyjątkowo zdrową rybą, jaką jest łosoś. Słynie ona nie tylko z dużej zawartości wysokiej jakości białka, ale także z obecności kwasu tłuszczowego omega-3, fundamentalnego związku potrzebnego do utrzymania zdrowia. To omega-3 korzystnie wpływa na pracę układu krążenia i systemu nerwowego. Dzięki zdrowym kwasom łatwiej unikać kłopotów z pracą serca, mają one wpływ także na nasze dobre samopoczucie oraz pomagają trzymać w ryzach poziom cholesterolu. Ponadto jedząc łososia, dostarczamy organizmowi fosfor, magnez i selen oraz witaminy A, D, E i należące do grupy B.

O ile nie mamy poważnych kłopotów z trawieniem lub nerkami, powinniśmy systematycznie wzbogacać nasze dania o grzyby. Co ciekawe, jeszcze nie tak dawno nie miały one "dobrej prasy". Doceniano ich smak, ale powszechne było podkreślanie braku ich właściwości odżywczych. Były to wiadomości nieprawdziwe. Pieczarki, jakie poleca jako dodatek do swojego dania pani Katarzyna, zawierają witaminę D, która jest odpowiedzialna za stan kości i zębów. Ponadto co jakiś czas pojawiają się opracowania łączące spożywanie pieczarek ze skuteczną profilaktyką przeciwko rozwojowi nowotworów.

Jajka w foremkach do muffinów

Składniki:

2 plasterki surowego łososia
2 pieczarki
2 jajka

Do podania:

pieprz
rzeżucha
2 liście sałaty
płatki chili

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wgłębienia formy na muffiny posmarować oliwą, każde wgłębienie wyłożyć plasterkiem łososia, na dno położyć pieczarkę i wbić jajko. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, obkroić nożem koszyczki i wyjąć je na talerz. Ułożyć na liściach sałaty, udekorować kiełkami rzeżuchy oraz posypać pieprzem i płatkami chili.

Autor przepisu: Katarzyna Fludzińska

Możesz wiedzieć więcej!Kliknij, zarejestruj się i korzystaj już dziś!

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska