MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kwiaty są jadalne, więc można je spokojnie dodać do sałatki...
fot. pixabay.com

Chwasty, które znajdziesz w marcu i możesz je zjeść. Wiosna ogłasza rychłe przybycie, jest coraz więcej dzikich roślin jadalnych

Podbiał pospolity

Kwiaty są jadalne, więc można je spokojnie dodać do sałatki na surowo, czy posypać płatkami deser. Można z nich tez zrobić syrop na kaszel i ból gardła. To, co ważne – jemy tylko płatki, środek kwiatka jest po prostu niesmaczny.

- Podbiał najczęściej stosuje się jako odwar. Jego sporządzenie jest bardzo łatwe – wystarczy łyżkę wysuszonych i pokruszonych liści zalać ciepłą wodą (ok. 350 ml – trochę więcej niż szklanka), podgrzać do wrzenia i gotować przez kilka minut. Potem odcedzamy liście i pijemy odwar kilka razy dziennie (3-5), dzieląc go na kilka porcji. Można również stosować napar z podbiału. Robi się go, zalewając łyżkę suszu wrzątkiem i parząc przez kilka minut – wyjaśnia Katarzyna Laszczak na portalu e-ogródek.

Zobacz również

„Młodzi, kreatywni, zaczytani – Young Adult w Bibliotece”

„Młodzi, kreatywni, zaczytani – Young Adult w Bibliotece”

Czerwona kartka za podanie piłki i gol debiutanta. Skrót meczu Zagłębie - ŁKS

Czerwona kartka za podanie piłki i gol debiutanta. Skrót meczu Zagłębie - ŁKS

Polecamy

Sklep znanej sieci marketów nie zalicza już rabatów jak dawniej. Klienci oburzeni

Sklep znanej sieci marketów nie zalicza już rabatów jak dawniej. Klienci oburzeni

Wyjątkowe odkrycie na Cmentarzu Podgórskim w Krakowie!

Wyjątkowe odkrycie na Cmentarzu Podgórskim w Krakowie!

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka