Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miodownik z masą serową na Boże Narodzenie [PRZEPIS]...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Ciasta na Boże Narodzenie 2023. Tym wypiekom nikt się nie oprze. Zobacz przepisy na wyjątkowe, efektowne placki na święta

Miodownik z masą serową na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Składniki na blaszkę o wymiarach około 23x29cm
Biszkopt orzechowy:
4 jajka
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru kryształu
100g orzechów włoskich
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Miodowniki:
500 g mąki
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody
200 g margaryny (np. Kasia, Palma)
3 łyżki miodu (najlepiej lejący, użyłam akacjowego)
2 jajka
szczypta soli

Sernik:
5 jajek
2 budynie śmietankowe
750 g sera białego
250 g margaryny (np. Kasia, Palma)
1 szklanka cukru

Masa kawowa:
4 żółtka
1 jajko
125 g cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki kawy mielonej
300 g masła

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g)
2 tabliczki białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki 30%
kolorowe pisaki, cukrowe posypki

Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i posiekane lub zmielone orzechy włoskie. Mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st C.
Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180 st C około 15 minut.
Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy ze sobą i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 160 st C piekarniku około 50 minut. Studzimy najlepiej całą noc w blaszce, a dopiero następnego dnia przekładamy ostrożnie na tackę i odrywamy papier.
Krem kawowy: Żółtka, jajko oraz cukier puder ubijamy w kąpieli wodnej (ja użyłam garnka z podwójnym dnem do gotowania mleka). Kawę rozpuszczalną oraz zwykłą zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy powolutku do ubijanych żółtek. Masę jajeczną wkładamy do garnka z zimną wodą i studzimy ubijając jeszcze jakiś czas. Masło ucieramy do białości i stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczno-kawową.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej, 30% śmietanki.
Przełożenie: Biszkopt orzechowy - 1/2 masy kawowej – miodownik - masa krówkowa z puszki - sernik- masa kawowa- miodownik- polewa.
Uwagi
Jeżeli mamy jedną blaszkę tej wielkości, to ciasto na drugi miodownik wyciągamy z lodówki i wałkujemy dopiero po upieczeniu pierwszego, by za bardzo się nam nie nagrzało.
Masę krówkową w puszce możemy włożyć do garnka z ciepłą wodą- będzie nam lepiej rozsmarować.
Ciasto możemy udekorować pisakami cukrowymi i posypkami.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Zobacz również

Fontanny na rynku w Kielcach po remoncie znów będą zachwycać! [WIDEO]

Fontanny na rynku w Kielcach po remoncie znów będą zachwycać! [WIDEO]

Teraz Maciej Wąsik? Kolejna zmiana na liście PiS do Europarlamentu

Teraz Maciej Wąsik? Kolejna zmiana na liście PiS do Europarlamentu

Polecamy

Profesor Jerzy Lis ponownie rektorem AGH w Krakowie

Profesor Jerzy Lis ponownie rektorem AGH w Krakowie

Ranny żbik trafił pod opiekę Dzikiego Projektu. Zajęli się nim weterynarze

Ranny żbik trafił pod opiekę Dzikiego Projektu. Zajęli się nim weterynarze

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy