5 z 17
Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką

Składniki na ciasto kruche
1 szklanka mąki
60 g masła
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki śmietany 18%

Składniki na masę serową
500 g sera białego
50 g masła
3 jajka
1/2 szklanka cukru
1,5 łyżki budyniu śmietankowego
1/2 łyżki mąki krupczatki

Dodatkowo
6 moreli
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

Wykonanie
Ciasto kruche. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć na tortownicę o średnicy 24cm.
Masa serowa. Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie utrzeć. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto kruche na tortownicy, wyrównać. Morele pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na masie serowej. Ciasto piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiać do stężenia.
Przepis Katarzyny Jaworek

6 z 17
Leśny mech z galaretką...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Leśny mech z galaretką

Składniki na ciasto
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
5 jajek
4 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag szpinaku mrożonego

Składniki na masę
śmietana 36 proc.
śmietan-fix
4 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa
galaretka agrestowa

Wykonanie
Rozmrożony szpinak odsączyć.
Jajka ubić z cukrem, dolać olej i wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksować, dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Wystudzić, pokroić na 2 blaty i jeden z nich drobno pokruszyć.
Masa. Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wrzątku, odstawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, odstawić do lekkiego (ale nie całkowitego) stężenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietan-fix, cukier puder i wlać galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.
Wsypać pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać.
Na blat ciasta dać masę i obficie posypać pokruszonym ciastem.
Wstawić na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
Udekorować owocami granatu!
Przepis Sylwii Ładygi

7 z 17
Sernik „Isaura”...
fot. Fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Sernik „Isaura”

Składniki na ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
5 łyżek wody
3 łyżki kakao
5 jajek

Składniki na masę serową
80 dag sera
5 jajek
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
2 szklanki cukru
budyń waniliowy

Wykonanie
Ciasto. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować razem około 5 minut, następnie pozostawić do ostudzenia. Kiedy masa przestygnie, dodać żółtka i utrzeć. Z tak przygotowanej masy odlać 1/2 szklanki (posłuży jako polewa do gotowego sernika). Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywno białka. Całość zmiksować, aby powstało jednolite ciasto. Dodać szczyptę soli. Wylać na blaszkę 20x35 cm.
Ser. Żółtka oddzielić od białek, dodać masło, cukier waniliowy, budyń i utrzeć na puszystą masę. Dodać powoli zmielony ser i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywno białka z cukrem. Ser wyłożyć równomiernie na ciasto i piec w temperaturze 180 stopni, przez około 60 minut. Kiedy ciasto odchodzi od brzegu blaszki jest upieczone. Po ostudzeniu wyjąć ciasto z blaszki i polać czekoladową masą. Jeżeli masa jest zbyt twarda, by nią posmarować ciasto, wówczas wkładamy szklankę do gorącej wody na kilka minut. Można udekorować wiórkami kokosowymi, według uznania.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

8 z 17
Szarlotka babcina na kruchym cieście...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Szarlotka babcina na kruchym cieście

Składniki
400 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mleka
łyżka śmietany kwaśnej 18 proc.
150 g masła

Składniki na nadzienie
2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka cynamonu
40 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie
Nadzienie. Z jabłek usunąć gniazda, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło. Na wolnym ogniu dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, mieszać około minuty i odstawić do przestudzenia.

Ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrami. Dodać jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrobić, zagniatać przez ok. 5 minut.
Wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką, przeciąć na 2 części.
Jedną częścią wylepić blachę (25×28) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto dać prażone jabłka. Do pozostałego ciasta dodać 4 łyżki mleka (ma zrobić się lejące ) i wyłożyć na nadzienie.
Piec około 30-35 minut, dokładnie wystudzić. Obficie posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

NASZA AKCJA
Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Zobacz również

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było