9 z 17
Sernik królewski ze Spytkowic...
fot. Fot. archiwum

Sernik królewski ze Spytkowic

Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
1 jajko
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag margaryny
1/2 szklanki cukru

Składniki na masę serową
1,2 kg sera białego
2 jajka
3 żółtka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
10 dag rodzynek
kokos do posypania
3 łyżeczki kakao

Wykonanie
Ciasto: zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę, rozłożyć na blaszkę.
Masa serowa: jajka ubić z 1/2 szklanki cukru, powoli dodawać ser, całość utrzeć pałką.
Dodać olej, budynie, mleko i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasto, pozostawić ok. 1/2 szklanki masy. Dodać do niej kakao i rozłożyć delikatnie na ser, na to rozłożyć rodzynki.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40 minut. W tym czasie ubijać z trzech białek i 1/2 szklanki cukru pianę, zalać sernik i zapiekać jeszcze 20 minut. Gorący sernik posypać kokosem.

10 z 17
Bardzo proste ciasto 3-bit bez pieczenia...
fot. Fot. Natalia Nastałek

Bardzo proste ciasto 3-bit bez pieczenia

Składniki
4 paczki herbatników maślanych
4-5 łyżek masy toffi
200 ml śmietany 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
1 śmietan-fix
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
pół kostki miękkiego masła
mleko do namoczenia herbatników

Wykonanie
Przygotować budyń z dwóch opakowań na 3/4 l mleka (według instrukcji na opakowaniu). Do gotowego i wystudzonego budyniu dodać mięciutkie masło i zmiksować na gładką masę. Odstawić na bok.
Na blaszce ułożyć pierwszą warstwę herbatników, namoczyć je lekko w mleku. Na namoczonych i ułożonych herbatnikach rozsmarować masę toffi. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować po wierzchu mlekiem, aby zmiękły. Przełożyć masę budyniową, również rozsmarowując po całości.
Na to dać kolejną warstwę herbatników. Następnie ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Taką masę śmietanową przełożyć na herbatniki i rozsmarować równiutko.
Wierzch posypać warstwą startej ulubionej czekolady. Może to być mleczna, gorzka lub pół na pół (jak kto lubi).
Przepis Natalii Nastałek

11 z 17
Ciasto „Na bogato” z delicjami...
fot. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Ciasto „Na bogato” z delicjami

Składniki na korę orzechową 
8 białek  
23 dag cukru  
3 żółtka 
10 dag orzechów mielonych  
10 dag orzechów krojonych 
10 dag kokosu  
10 dag rodzynek  
łyżeczka proszku do pieczenia 
łyżeczka sody 
 
Składniki na krem 
sok z puszki brzoskwiń 
5 łyżeczek cukru 
5 żółtek 
szklanka wody 
2 budynie śmietankowe 
kostka masła lub margaryny 
 
Dodatkowo 
delicje namoczone w alkoholu 
brzoskwinie 
galaretka brzoskwiniowa 

Wykonanie 
Białka, żółtka i cukier ubić jak na biszkopt. Dodać mielone orzechy, kokos i rodzynki. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody i upiec. 
Krem. Sok z puszki brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru, do gotującego się wlać roztarte 5 żółtek z trzema łyżkami cukru, szklanką wody i dwa budynie śmietankowe. Wymieszać, ostudzić.  
Utrzeć  kostkę masła lub margaryny i dodawać wystudzony budyń. 
Na upieczony placek nałożyć połowę kremu, na krem ułożyć delicje namoczone alkoholem, na to resztę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie pokrojone na ćwiartki i zalać brzoskwiniową galaretką.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

12 z 17
Ciasto marchewkowa „Bajka”...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Ciasto marchewkowa „Bajka”

Składniki na biszkopt jasny
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
7 łyżek oleju
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Składniki na biszkopt makowy
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku

Składniki na masę budyniową
400 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła

Składniki na mus marchewkowy
1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z marchwi
2 opakowania galaretki pomarańczowej

Dodatkowo
1 tabliczka białej czekolady
1,5 łyżki mleka
kolorowe perełki

Wykonanie
Biszkopt jasny: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cm x24cm). Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty.

Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać ocet oraz cukier. Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa budyniowa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki. Masę wlać na gotujące się mleko. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Utrzeć. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu jasnego i wyrównać. Przykryć biszkoptem makowym.

Mus marchewkowy: Sok przelać do garnka i zagotować. Do gorącego soku wsypać galaretki. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na biszkopt makowy i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu jasnego.
Białą czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Przygotowaną polewą polać ciasto. Wierzch udekorować kolorowymi perełkami.
Przepis Katarzyny Jaworek

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zobacz również

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku