
Sernik królewski ze Spytkowic
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
1 jajko
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
Składniki na masę serową
1,2 kg sera białego
2 jajka
3 żółtka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
10 dag rodzynek
kokos do posypania
3 łyżeczki kakao
Wykonanie
Ciasto: zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę, rozłożyć na blaszkę.
Masa serowa: jajka ubić z 1/2 szklanki cukru, powoli dodawać ser, całość utrzeć pałką.
Dodać olej, budynie, mleko i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasto, pozostawić ok. 1/2 szklanki masy. Dodać do niej kakao i rozłożyć delikatnie na ser, na to rozłożyć rodzynki.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40 minut. W tym czasie ubijać z trzech białek i 1/2 szklanki cukru pianę, zalać sernik i zapiekać jeszcze 20 minut. Gorący sernik posypać kokosem.

Bardzo proste ciasto 3-bit bez pieczenia
Składniki
4 paczki herbatników maślanych
4-5 łyżek masy toffi
200 ml śmietany 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
1 śmietan-fix
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
pół kostki miękkiego masła
mleko do namoczenia herbatników
Wykonanie
Przygotować budyń z dwóch opakowań na 3/4 l mleka (według instrukcji na opakowaniu). Do gotowego i wystudzonego budyniu dodać mięciutkie masło i zmiksować na gładką masę. Odstawić na bok.
Na blaszce ułożyć pierwszą warstwę herbatników, namoczyć je lekko w mleku. Na namoczonych i ułożonych herbatnikach rozsmarować masę toffi. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować po wierzchu mlekiem, aby zmiękły. Przełożyć masę budyniową, również rozsmarowując po całości.
Na to dać kolejną warstwę herbatników. Następnie ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Taką masę śmietanową przełożyć na herbatniki i rozsmarować równiutko.
Wierzch posypać warstwą startej ulubionej czekolady. Może to być mleczna, gorzka lub pół na pół (jak kto lubi).
Przepis Natalii Nastałek

Ciasto „Na bogato” z delicjami
Składniki na korę orzechową
8 białek
23 dag cukru
3 żółtka
10 dag orzechów mielonych
10 dag orzechów krojonych
10 dag kokosu
10 dag rodzynek
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
Składniki na krem
sok z puszki brzoskwiń
5 łyżeczek cukru
5 żółtek
szklanka wody
2 budynie śmietankowe
kostka masła lub margaryny
Dodatkowo
delicje namoczone w alkoholu
brzoskwinie
galaretka brzoskwiniowa
Wykonanie
Białka, żółtka i cukier ubić jak na biszkopt. Dodać mielone orzechy, kokos i rodzynki. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody i upiec.
Krem. Sok z puszki brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru, do gotującego się wlać roztarte 5 żółtek z trzema łyżkami cukru, szklanką wody i dwa budynie śmietankowe. Wymieszać, ostudzić.
Utrzeć kostkę masła lub margaryny i dodawać wystudzony budyń.
Na upieczony placek nałożyć połowę kremu, na krem ułożyć delicje namoczone alkoholem, na to resztę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie pokrojone na ćwiartki i zalać brzoskwiniową galaretką.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Ciasto marchewkowa „Bajka”
Składniki na biszkopt jasny
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
7 łyżek oleju
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Składniki na biszkopt makowy
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
Składniki na masę budyniową
400 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
Składniki na mus marchewkowy
1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z marchwi
2 opakowania galaretki pomarańczowej
Dodatkowo
1 tabliczka białej czekolady
1,5 łyżki mleka
kolorowe perełki
Wykonanie
Biszkopt jasny: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cm x24cm). Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty.
Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać ocet oraz cukier. Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa budyniowa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki. Masę wlać na gotujące się mleko. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Utrzeć. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu jasnego i wyrównać. Przykryć biszkoptem makowym.
Mus marchewkowy: Sok przelać do garnka i zagotować. Do gorącego soku wsypać galaretki. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na biszkopt makowy i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu jasnego.
Białą czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Przygotowaną polewą polać ciasto. Wierzch udekorować kolorowymi perełkami.
Przepis Katarzyny Jaworek