13 z 17
Rolada biszkoptowa z masą kakaową Sylwii Ładygi...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Rolada biszkoptowa z masą kakaową Sylwii Ładygi

Składniki na ciasto
6 jajek
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę
200 g masła
2 łyżki kakao
60 gram czekolady
0,5 łyżeczki olejku rumowego
1 łyżka powideł śliwkowych

Dodatkowo
polewa czekoladowa

Wykonanie
Ciasto. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy.
W garnku ugotować wodę, położyć na nim miskę i przez kilka minut ubijać jajka z cukrami.
Zdjąć z garnka, ale cały czas ubijać do ostudzenia masy.
1/3 masy odłożyć, a do pozostałej wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie, ale naprawdę delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Piec w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu (ciepłe) położyć na ściereczce i zawinąć roladę.
Masa: Miękkie masło rozetrzeć w misce, dodając resztę masy jajecznej z ciasta i aromat rumowy.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Wymieszać z masą maślano-jajeczną (można dodać odrobinę spirytusu do smaku)
Całość: Ze ściereczki rozwinąć biszkopt, skropić wodą, posmarować masą kakaową, ułożyć powidła i ponownie zawinąć ciasną roladę.
Całość polać roztopioną polewą czekoladową.
Wstawić do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi

14 z 17
Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie

Składniki ciasto na blachę 28x34
5 jajek
220 g mąki pszennej
180 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
2 łyżki kakao
125 ml wody

Składniki na masę serową
500 g sera trzykrotnie zmielonego (może być też z wiaderka)
budyń waniliowy
100 g cukru

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem. Dodać wodę, olej - cały czas miksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowaną olejem.
Ser zmiksować z cukrem oraz budyniem, włożyć do worka cukierniczego.
Na ciasto kakaowe wycisnąć cienkie paski tworząc kratę.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Przepis Sylwii Ładygi

15 z 17
Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami...
fot. Fot. Katarzyna Skuta

Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami

Składniki
5 jajek
2 szklanki mąki
szklanka oleju
2 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
łyżeczka proszku po pieczenia
łyżeczka sody
1 kg jabłek
cukier waniliowy
rodzynki, orzechy włoskie
łyżka wrzątku

Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać pół szklanki cukru i ubijać aż cukier się rozpuści.
Żółtka utrzeć na puszystą pianę z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać łyżkę wrzątku, cynamon, kakao, kardamon, proszek do pieczenia i sodę. Powoli dolewać olej, wciąż miksując. Gdy olej połączy się z pozostałymi składnikami, dodawać po trochu mąki. Powstała masa będzie trudna do miksowania, można wtedy dodać 2-3 łyżki ubitej piany. Na końcu dodawać po trochu ubitą pianę i mieszać całość łyżką.

Dodać pokrojone w kostkę jabłka, orzechy i rodzynki. Ponownie delikatnie zamieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 150 stopni przez około godzinę. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie i wilgotne.
Przepis Katarzyny Skuty

16 z 17
Serowiec zasmażany Joanny Tokarz...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Serowiec zasmażany Joanny Tokarz

Składniki na masę serową
1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dag masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dag rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na wierzch
2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka

Wykonanie
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.
Przepis Joanny Tokarz

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Remont plaży na Bagrach. Więcej betonu. Utrudnienia dla plażowiczów i spacerowiczów

Remont plaży na Bagrach. Więcej betonu. Utrudnienia dla plażowiczów i spacerowiczów

Babymetal w Krakowie. Trzy Japonki, ostre brzmienie i tłumy fanów w Tauron Arenie

Babymetal w Krakowie. Trzy Japonki, ostre brzmienie i tłumy fanów w Tauron Arenie

Ekspert z USA: budowa komputera kwantowego to ogromna inwestycja. Ale jest kluczowa

Ekspert z USA: budowa komputera kwantowego to ogromna inwestycja. Ale jest kluczowa

Zobacz również

Jest! Zupełnie nowy przystanek tramwajowy w Nowej Hucie

Jest! Zupełnie nowy przystanek tramwajowy w Nowej Hucie

Rusza budowa obwodnicy Olszyn i Jankowic. Kiedy kierowcy pojadą nową drogą?

Rusza budowa obwodnicy Olszyn i Jankowic. Kiedy kierowcy pojadą nową drogą?