
Rolada biszkoptowa z masą kakaową Sylwii Ładygi
Składniki na ciasto
6 jajek
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę
200 g masła
2 łyżki kakao
60 gram czekolady
0,5 łyżeczki olejku rumowego
1 łyżka powideł śliwkowych
Dodatkowo
polewa czekoladowa
Wykonanie
Ciasto. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy.
W garnku ugotować wodę, położyć na nim miskę i przez kilka minut ubijać jajka z cukrami.
Zdjąć z garnka, ale cały czas ubijać do ostudzenia masy.
1/3 masy odłożyć, a do pozostałej wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie, ale naprawdę delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Piec w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu (ciepłe) położyć na ściereczce i zawinąć roladę.
Masa: Miękkie masło rozetrzeć w misce, dodając resztę masy jajecznej z ciasta i aromat rumowy.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Wymieszać z masą maślano-jajeczną (można dodać odrobinę spirytusu do smaku)
Całość: Ze ściereczki rozwinąć biszkopt, skropić wodą, posmarować masą kakaową, ułożyć powidła i ponownie zawinąć ciasną roladę.
Całość polać roztopioną polewą czekoladową.
Wstawić do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi

Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie
Składniki ciasto na blachę 28x34
5 jajek
220 g mąki pszennej
180 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
2 łyżki kakao
125 ml wody
Składniki na masę serową
500 g sera trzykrotnie zmielonego (może być też z wiaderka)
budyń waniliowy
100 g cukru
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem. Dodać wodę, olej - cały czas miksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowaną olejem.
Ser zmiksować z cukrem oraz budyniem, włożyć do worka cukierniczego.
Na ciasto kakaowe wycisnąć cienkie paski tworząc kratę.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Przepis Sylwii Ładygi

Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami
Składniki
5 jajek
2 szklanki mąki
szklanka oleju
2 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
łyżeczka proszku po pieczenia
łyżeczka sody
1 kg jabłek
cukier waniliowy
rodzynki, orzechy włoskie
łyżka wrzątku
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać pół szklanki cukru i ubijać aż cukier się rozpuści.
Żółtka utrzeć na puszystą pianę z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać łyżkę wrzątku, cynamon, kakao, kardamon, proszek do pieczenia i sodę. Powoli dolewać olej, wciąż miksując. Gdy olej połączy się z pozostałymi składnikami, dodawać po trochu mąki. Powstała masa będzie trudna do miksowania, można wtedy dodać 2-3 łyżki ubitej piany. Na końcu dodawać po trochu ubitą pianę i mieszać całość łyżką.
Dodać pokrojone w kostkę jabłka, orzechy i rodzynki. Ponownie delikatnie zamieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 150 stopni przez około godzinę. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie i wilgotne.
Przepis Katarzyny Skuty

Serowiec zasmażany Joanny Tokarz
Składniki na masę serową
1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dag masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dag rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na wierzch
2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka
Wykonanie
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.
Przepis Joanny Tokarz