Macie ochotę na pyszne jesienne ciasta? Poniżej sprawdzone przepisy naszych Czytelników nas rewelacyjne placki z jesiennymi owocami.
- Placek z jabłkami jak dawniej
- Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne
- Ciasto fale Dunaju ze śliwkami i masą budyniową
- Ciasto fit-hit z orzechami i jabłkami
- Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową
Placek z jabłkami jak dawniej [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 50 dag mąki
- 20 dag masła
- 5-6 żółtek
- 6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
- jabłka
- cukier
- cynamon
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, włożyć do lodówki na jakiś czas. Podzielić na dwie części. Wysmarować blachę tłuszczem i rozwałkować na niej ciasto. Na cieście ułożyć przesmażone z cukrem jabłka lub jabłka surowe, pokrojone, takie, które łatwo się rozpiekają (np. szara reneta) - wtedy posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami - dowolnie. Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 200-220 stopni. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
Przepis Marty Góry
Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne [PRZEPIS]

Składniki
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2 duże jajka
- łyżka cynamonu
- szklanka cukru
- 3-4 jabłka
Wykonanie
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka ułożyć w misce z pozostałymi składnikami i odstawić na około pół godziny. Potem dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 45-50 minut.
Przepis Marty Gawełek
Ciasto fale Dunaju ze śliwkami i masą budyniową [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 5 jajek
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka cukru
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 kg śliwek
Składniki na krem
- 1/2 litra mleka
- 2 budynie waniliowe
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 kostka masła
Składniki na polewę
- 1 łyżka margaryny
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki wody
- 1,5 łyżki kakao
Wykonanie
Ciasto. Margarynę utrzeć razem z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao oraz śmietanę, wymieszać. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Na to wyłożyć ciasto jasne i wyrównać. Śliwki przekroić na pół. Usunąć pestki. Owoce ułożyć na cieście, lekko dociskając. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Krem. Budynie ugotować na mleku. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Wyrównać.
Polewa. Z margaryny, cukru, wody i kakao zagotować polewę. Chwilę przestudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na cieście zrobić kratkę z polewy. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Ciasto fit-hit z orzechami ze Słodkiej Manufaktury [PRZEPIS]

Składniki
- 3 całe jaja
- 3 jabłka obrane i pokrojone w niedużą kosteczkę (najlepiej renety)
- 1,5 dojrzałego banana
- 100 g daktyli
- 150 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej orkiszowej)
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych innych orzechów (np. brazylijskich, pekanów lub po prostu pestek słonecznika
- garść suszonej żurawiny
- łyżka miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 1 łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej (jeśli nie lubicie korzennych ciast - można pominąć)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
W misce wymieszać wszystkie suche składniki -mąkę, orzechy, żurawinę, sodę, kakao i przyprawę. Dodać pokrojone drobno jabłka i dokładnie wymieszać.
Do blendera lub robota wrzucić jaja, miód, daktyle, banana i zmiksować tak długo aż daktyle będą dość dobrze rozdrobnione.
Płynne składniki dodać do miski z suchymi i zamieszać do połączenia. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez ok. 45 minut w 165-170 stopniach. Udekorować dowolnymi bakaliami i miodem.
Przepis Ewy Frymar-Miszczyńskiej
Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 160 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- jajko
- 200 g cukru
- 1/2 kostki masła
- łyżka dowolnego dżemu
- łyżka kakao
- 1/2 łyżki sody
- 200 g mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Składniki na polewę
- 5 łyżek cukru pudru
- jajko
- 3 łyżki kakao
- 1/2 kostki masła
- płatki migdałowe
Wykonanie
Roztopić masło w garnku. Do roztopionego masła dodać cukier, jajko i wymieszać. Następnie dodać dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodawać mąkę i dalej mieszać. Na samym końcu dodać mleko, orzechy, rodzynki i skórkę. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej pergaminem i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 40 minut.
Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę. Dokładnie wymieszać jajka z cukrem pudrem. Potem dodać kakao i dalej mieszać. W międzyczasie w osobnym garnku rozpuścić masło.
Rozpuszczone masło stopniowo wlać do masy i mieszać do momentu, gdy masa zgęstnieje. Wylać ją na ciasto i udekorować płatkami migdałowymi.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje