Ewa Frymar-Miszczyńska choć z wykształcenia jest psychologiem, karmi krakowian ciastami, które leczą nie tylko skołataną duszę. W jej Słodkiej Manufakturze kupimy ciastka tylko z najlepszych składników, takie jak robiły nasze mamy i babcie. Zaglądnijcie tam, bo nic tak nie poprawi humoru jak dobre ciasto.
CIASTO FIT-HIT [PRZEPIS]
Składniki
- 3 całe jaja
- 3 jabłka obrane i pokrojone w niedużą kosteczkę (najlepiej renety)
- 1,5 dojrzałego banana
- 100 g daktyli
- 150 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej orkiszowej)
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych innych orzechów (np.brazylijskich,pekanów lub po prostu pestek słonecznika
- garść suszonej żurawiny
- łyżka miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 1 łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej(jeśli nie lubicie korzennych ciast (można pominąć)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
W misce wymieszać wszystkie suche składniki -mąkę, orzechy, żurawinę, sodę, kakao i przyprawę. Dodać pokrojone drobno jabłka i dokładnie wymieszać.
Do blendera lub robota wrzucić jaja, miód, daktyle, banana i zmiksować tak długo aż daktyle będą dość dobrze rozdrobnione.
Płynne składniki dodać do miski z suchymi i zamieszać do połączenia. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez ok. 45 minut w 165-170 stopniach. Udekorować dowolnymi bakaliami i miodem.
