9 z 12
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Joanny Kądziołki...
fot. Joanna Kądziołka

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Joanny Kądziołki

Składniki

500 g mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo
ok. 250 g truskawek

Składniki na kruszonkę
60 g mąki
30 g cukru
30 g masła

Wykonanie

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej). Całość miksować chwilkę aż się składniki   jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo miksować to może wyjść zakalec!
Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlać ciasto, wbić truskawki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Wierzch posypać rozrobioną kruszonkę, wyrównać ją równomiernie palcami. Piec około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem.

10 z 12
Muffinki z truskawkami Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Muffinki z truskawkami Katarzyny Jaworek

Składniki

1 jajko
50 ml oleju
1/3 szklanki mleka
3,5 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag truskawek

Wykonanie
Jajko wymieszać z mlekiem i olejem. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Dodać pokrojone truskawki i razem wymieszać.
Ciasto przełożyć łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

11 z 12
Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski...
fot. Anna Loska

Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski

Składniki na spód
80 g herbatników
50 g miękkiego masła

Składniki na masę serową
750 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Składniki na mus truskawkowy

300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
75 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru

Dodatkowo
około 700 g truskawek

Wykonanie

Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Powstałą masą wypełnić dno tortownicy (20 cm). Truskawki przeciąć na pół i ułożyć płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz ułożyć gdzieniegdzie całe truskawki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 300 g truskawek rozdrobnić na mus, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wylać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić. Na stężałym serniku ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na połówki.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Miechów-Charsznica, kimchi stolica! Tak firma z Małopolski podbiła serca Koreańczyków

Miechów-Charsznica, kimchi stolica! Tak firma z Małopolski podbiła serca Koreańczyków

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy

Polecamy

Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu

GORĄCY TEMAT
Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu

Tak powinni wyglądać bohaterowie z Władcy Pierścieni zgodnie z opisem w książkach

Tak powinni wyglądać bohaterowie z Władcy Pierścieni zgodnie z opisem w książkach

MTP zmienia się w Poznań Event Hub. Prezes targów wyjaśnia, co to oznacza

ROZMOWA
MTP zmienia się w Poznań Event Hub. Prezes targów wyjaśnia, co to oznacza