9 z 12
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Joanny Kądziołki...
fot. Joanna Kądziołka

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Joanny Kądziołki

Składniki

500 g mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo
ok. 250 g truskawek

Składniki na kruszonkę
60 g mąki
30 g cukru
30 g masła

Wykonanie

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej). Całość miksować chwilkę aż się składniki   jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo miksować to może wyjść zakalec!
Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlać ciasto, wbić truskawki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Wierzch posypać rozrobioną kruszonkę, wyrównać ją równomiernie palcami. Piec około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem.

10 z 12
Muffinki z truskawkami Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Muffinki z truskawkami Katarzyny Jaworek

Składniki

1 jajko
50 ml oleju
1/3 szklanki mleka
3,5 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag truskawek

Wykonanie
Jajko wymieszać z mlekiem i olejem. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Dodać pokrojone truskawki i razem wymieszać.
Ciasto przełożyć łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

11 z 12
Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski...
fot. Anna Loska

Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski

Składniki na spód
80 g herbatników
50 g miękkiego masła

Składniki na masę serową
750 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Składniki na mus truskawkowy

300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
75 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru

Dodatkowo
około 700 g truskawek

Wykonanie

Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Powstałą masą wypełnić dno tortownicy (20 cm). Truskawki przeciąć na pół i ułożyć płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz ułożyć gdzieniegdzie całe truskawki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 300 g truskawek rozdrobnić na mus, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wylać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić. Na stężałym serniku ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na połówki.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Polecamy

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków