
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Joanny Kądziołki
Składniki
500 g mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
ok. 250 g truskawek
Składniki na kruszonkę
60 g mąki
30 g cukru
30 g masła
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej). Całość miksować chwilkę aż się składniki jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo miksować to może wyjść zakalec!
Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlać ciasto, wbić truskawki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Wierzch posypać rozrobioną kruszonkę, wyrównać ją równomiernie palcami. Piec około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem.

Muffinki z truskawkami Katarzyny Jaworek
Składniki
1 jajko
50 ml oleju
1/3 szklanki mleka
3,5 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag truskawek
Wykonanie
Jajko wymieszać z mlekiem i olejem. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Dodać pokrojone truskawki i razem wymieszać.
Ciasto przełożyć łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski
Składniki na spód
80 g herbatników
50 g miękkiego masła
Składniki na masę serową
750 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody
Składniki na mus truskawkowy
300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
75 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru
Dodatkowo
około 700 g truskawek
Wykonanie
Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Powstałą masą wypełnić dno tortownicy (20 cm). Truskawki przeciąć na pół i ułożyć płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz ułożyć gdzieniegdzie całe truskawki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 300 g truskawek rozdrobnić na mus, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wylać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić. Na stężałym serniku ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na połówki.