Co przygotować z maku na święta? Kutia, kluski z makiem, makowiec i chleb. Proste dania na Wigilię
Makowiec na wigilijny stół
Bazą jest przygotowanie ciasta i rozczynu z drożdżowego. 20 dkg świeżych drożdży należy rozpuścić w małej ilości mleka i odstawić na kwadrans. 2 szklanki mąki wymieszać z połową szklanki ciepłego mleka, 5 łyżkami cukru, 5 żółtkami, cukrem wanilinowym, szczyptą soli, przygotowanym rozczynem i roztopioną połówką masła. Całość zagnieść i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie można przygotować masę z maku (ok. 1 szklanki). Ugotowany w mleku mak należy zemleć, dodać do niego orzechy, skórkę pomarańczy, trochę gorącego mleka, miód, kawałek masła i dobrze wymieszać. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie i będzie rozwałkowane, nadzienie należy wyłożyć na formę prostokąta. Można też podzielić je na dwa mniejsze makowce. Zwiniętą roladę owijamy w papier i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.