Mak jako roślina pięknie ozdabia polskie tereny, z kolei mak jako przyprawa to bogactwo nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także intrygujących smaków.
Rodzaje i wykorzystanie maku
Mak znajduje wykorzystanie w lekach, kosmetologii i kuchni. Choć istnieją różne rodzaje, m.in. mak biały, to najbardziej popularny w przypadku gotowania i przygotowania świąt, jest mak niebieski. Suche ziarna są dostępne praktycznie wszędzie, a sposobów na wykorzystanie mnóstwo.
To też może Cię zainteresować
Mak sam w sobie może być gorzki. Można wprawdzie kupić gotową masę w puszce, ale gospodynie mają na to swoje sposoby. Ziarna warto przepłukać, następnie pomoczyć w mleku i gotować ok. pół godziny. Dla lepszego efektu powstałą zbitą mieszankę warto zemleć na drobnym sitku.
Dania z maku na święta
Masa makowa idealnie sprawdza się do ciast, chleba, strucli, drożdżówek, owsianek, klusek, czy też mas. Nadzienie dobrze łączy się z innymi bakaliami typu rodzynki i orzechy oraz słodkimi akcentami np. miodem.
Na święta na wielu polskich stołach pojawi się kilka makowych akcentów. Nie zabraknie makowca, łazanek z makiem oraz kutii. Jak więc prosto i szybko przygotować smakowite dania w oparciu o szaroniebieskie drobinki?
