
Bez maku nie ma świąt?
Na wigilijnym stole nie zabraknie postnych potraw, w tym także tych z makiem. Łazanki? Strucla na osłodę? Niebieskie ziarenka znajdą zastosowanie w przygotowaniu kilku prostych i smacznych dań.

Makowiec na wigilijny stół
Bazą jest przygotowanie ciasta i rozczynu z drożdżowego. 20 dkg świeżych drożdży należy rozpuścić w małej ilości mleka i odstawić na kwadrans. 2 szklanki mąki wymieszać z połową szklanki ciepłego mleka, 5 łyżkami cukru, 5 żółtkami, cukrem wanilinowym, szczyptą soli, przygotowanym rozczynem i roztopioną połówką masła. Całość zagnieść i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie można przygotować masę z maku (ok. 1 szklanki). Ugotowany w mleku mak należy zemleć, dodać do niego orzechy, skórkę pomarańczy, trochę gorącego mleka, miód, kawałek masła i dobrze wymieszać. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie i będzie rozwałkowane, nadzienie należy wyłożyć na formę prostokąta. Można też podzielić je na dwa mniejsze makowce. Zwiniętą roladę owijamy w papier i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Kluski z makiem
Wykonanie tego dania jest bardzo proste. Mając ugotowany makaron, czy to łazanki, czy świderki, należy je połączyć z masą makową. Przepis na masę makową może być ten sam, jak w przypadku makowca.

Kutia na Wigilię
Kutia na świątecznym stole to smakowity deser, który osłodzi wcześniej zjedzone potrawy. Warto wcześniej wymoczyć ziarna pszenicy i gotować kilka godzin, aż będą miękkie. Wymoczony i ugotowany mak należy wymieszać z bakaliami i dodatkami - mogą to być migdały, orzechy, rodzynki, suszone owoce czy nawet skórki pomarańczy. Dodać wcześniej przygotowaną pszenicę, wzbogacić przyprawami i połączyć w jedną masę. Dla lepszego efektu można dodać kilka łyżeczek śmietanki kremówki.