Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Co się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz arbuza? Nie tylko dobre rzeczy! Nie każdy powinien go jeść

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Ile kalorii ma arbuz? Jakie ma właściwości zdrowotne? Czy mogą jeść go cukrzycy? Na temat arbuza powstało mnóstwo mitów. Dlatego przestawiamy potwierdzone badaniami fakty dotyczące arbuza. Sprawdź, kto może go jeść, a kto powinien unikać. Zobacz, czy jego spożywanie może przyczyniać się do migren i wpływać na naszą wagę.

Spis treści

Z początkiem czerwca w Polsce rozpoczyna się sezon na arbuzy. Możemy cieszyć się ich smakiem przez całe łato, są wtedy najbardziej soczyste i słodkie.
Z początkiem czerwca w Polsce rozpoczyna się sezon na arbuzy. Możemy cieszyć się ich smakiem przez całe łato, są wtedy najbardziej soczyste i słodkie. Korzyści i niebezpieczeństwa płynące z ich jedzenia znajdziesz na kolejnych slajdach. Karolina Grabowska / Pexels

Tego nie wiesz o arbuzie! Poznaj zaskakujące fakty

Mimo że po arbuza sięgamy często i chętnie często brak nam świadomości, jak jego jedzenie może wpływać na nasz organizm. Spożywanie jego niewielkich ilości jest bezpieczne nawet dla niemowląt po 9 miesiącu życia, ale są osoby, które powinny szczególnie uważać. Sprawdź w galerii, komu i na co może zaszkodzić albo pomóc jedzenie arbuza.

Ile kalorii ma arbuz? Sprawdź, właściwości odżywcze owocu

Arbuz aż w 92 proc. składa się z wody. To sprawia, że jest niskokaloryczną przekąska, która świetnie gasi pragnienie i nawadnia organizm. W 100 g owocu znajdziemy zaledwie 30 kcal. Arbuz dostarcza także witaminę A i witaminę C oraz mniejsze ilości witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, potas, miedź i mangan.

Ale ceniony jest przede wszystkim za obecność przeciwutleniaczy, w szczególności likopenu, który wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

Zobacz także: Pozwoli schudnąć i zadba o serce. Zamiast przekąski sięgnij po arbuza, a będziesz zdrowszy. Może pomóc uniknąć cukrzycy i arytmii

Arbuz zawiera również cytrulinę, aminokwas, który wykazuje m.in. działanie przyspieszjące proces regeneracji mięśni. Owoc jedzony po wzmożonym wysiłku fizycznym (np. treningu siłowym), może pomóc w szybszym pozbyciu się zespołu opóźnionego bólu mięśniowego (DOMS), zwanego potocznie zakwasami.

Sprawdź także: Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa nawadnia, odmładza i wspomaga odchudzanie. Działa jak izotonik. Wypróbuj przepis na domowy napój

Potwierdzono naukowo, że jedzenie arbuza powoduje uczucie sytości. Nie należy jednak przesadzać z wielkością porcji, bo każdy produkt jedzony w nadmiarze może być szkodliwy.

Dowiedz się więcej:

Zadbaj o optymalne trawienie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz arbuza? Nie tylko dobre rzeczy! Nie każdy powinien go jeść - Strona Zdrowia

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska