
Sałata, rzodkiewka, burak oraz te mniej wymagające warzywa liściaste. Sprawdzić może się też papryka, bakłażan i pomidory.

Płodozmian i zmianowanie
Uprawa warzyw jest jedną z kuszących opcji na małe areały, jednak trzeba pamiętać, że uprawa tych samych lub spokrewnionych ze sobą gatunków roślin na tym samym polu, będzie powodować tzw. „zmęczenie gleby”. Na tym nie koniec. Kolejnym ryzykiem jest nasilenie występowania różnych agrofagów - zwłąszcza chorób i szkodników, przed czym przestrzega Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Trzeba pilnować zasad i stosować płodozmian oraz zmianowanie.
Płodozmian - zaplanowana corocznie (na kilka lat) zmiana miejsca uprawy poszczególnych gatunków warzyw na danej powierzchni pola.
Zmianowanie - jest to następstwo konkretnych gatunków warzyw na danym (tym samym) polu. Nie może być przypadkowe.

Uprawa pod osłonami
Osłony mają tę korzyść, że wydłużają okres wegetacji, dlatego można uprawiać tu kilka gatunków w różnych okresach. Najpierw będzie to przedplon, na koniec poplon o mniejszych wymaganiach termicznych. Jako rośliny na plon główny często wybiera się pomidory i ogórki, wskazuje Podlaski ODR.
Z jednej strony praktyczne i łatwe w zastosowaniu, a w drugiej tanie są osłony bezpośrednio kładzione na rośliny.

Wybierz dobre nasiona warzyw
Im niższe koszty produkcji, tym wyższy plon i zarobek? Niekoniecznie. Najtańsze nasiona nie zawsze będą się opłacały. Nieudany wysiew może zabrać cały sezon. Szukajmy sprawdzonych źródeł z jakościowym materiałem siewnym lub sadzeniowym. Na przygotowanie kolejnej rozsady może już być za późno.