3 z 6
Poprzednie
Następne
Co zamiast mąki pszennej? Te zamienniki warto znać i mieć w swojej kuchni. Zobacz, co zrobić, gdy pod ręką nie ma mąki
Inne rodzaje mąki
MĄKA JAGLANA. Uwielbiana przez wegan, jest znacznie zdrowsza od klasycznej mąki pszennej. Nie ma glutenu, a jej wysoka zawartość błonnika dobrze wpływa na układ trawienny. Ten rodzaj mąki nada się do większości wyrobów, zwłaszcza ciast słodkich lub na pizzę. Dietetycy często polecają też mąkę owsianą, ale ta słabo wiąże, nie wyrośnie na niej ciasto.
MĄKA GRYCZANA. Łatwo rozpoznać mąkę gryczaną po kolorze, w smaku jest prawie identyczna jak kasza gryczana. Ma dużo minerałów, nie posiada też glutenu w składzie. Nie posłuży do deserów, ale świetnie nada się do placków, chleba lub sosów. Co ciekawe, czasem kasza może być też substytutem mąki, szczególnie w omlecie lub placku.