5 z 6
Poprzednie
Następne
Czas na truskawki. Zobacz 5 dań obiadowych z truskawkami [PRZEPISY]
Truskawkowa sałatka z migdałami i jarmużem w miodowo-cytrynowym sosie
Składniki
1 opakowanie jarmużu
0,5 kg truskawek
pęczek rzodkiewki
75 g Migdałów w płatkach Bakalland
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
2 łyżki miodu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Jarmuż delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok. 1 minutę, aby zmiękł. Następnie rzodkiewki i truskawki kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do jarmużu. Całość posypujemy migdałami. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje polana sosem na chwilę przed podaniem.