Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w...
fot. 6437364/pixabay.com

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Shiitake

Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Charakteryzuje się wyjątkowo „mięsnym” aromatem i zawiera nieco białka. Shiitake może „udawać” mięso np. w gulaszach, a także aromatyzować dania bezmięsne – często wystarczy jeden suszony grzybek dodany do bulionu.

W 100 g shiitake:
białko: 2,2 g
żelazo: 0,4 mg
kalorie: 33 kcal

Zobacz również

Jak ubieramy się w Jastrzębiu-Zdroju? Ich przyłapała kamera! Oto zdjęcia mieszkańców

NOWE
Jak ubieramy się w Jastrzębiu-Zdroju? Ich przyłapała kamera! Oto zdjęcia mieszkańców

Pierwsza sesja w Koszycach. Ciupaga dla nowego burmistrza

NOWE
Pierwsza sesja w Koszycach. Ciupaga dla nowego burmistrza

Polecamy

Już w weekend w Krakowie raj dla amatorów książek z drugiej ręki

NOWE
Już w weekend w Krakowie raj dla amatorów książek z drugiej ręki

W Zatorze gruba kasa leżała na ulicy. Znalazły ją dzieci

W Zatorze gruba kasa leżała na ulicy. Znalazły ją dzieci

W Krakowie ładunek spadł z ciężarówki i zablokował drogę S7

W Krakowie ładunek spadł z ciężarówki i zablokował drogę S7