Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone tofu jak ryba...
fot. Fot. Alicja Rokicka

Dania wegetariańskie. Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz [PRZEPISY]

Smażone tofu jak ryba

Składniki
kostka tofu naturalnego
3 łyżki sosu sojowego
1-2 arkusze nori
łyżka mąki kokosowej lub wiórki kokosowe
2 łyżki wybranej innej mąki
1/2 szklanki wody
bułka tarta
sezam
olej do smażenia

Wykonanie
Tofu przekroić na pół. Aby uzyskać więcej kotletów, każdą połówkę trzeba przeciąć jeszcze raz. Plastry tofu naciąć nożem. Całość posmarować sosem sojowym. Pozostawić na 10-15 minut.
W misce wymieszać składniki na ciasto, w którym będzie moczone tofu. Ma przypominać ciasto naleśnikowe, ale gęściejsze. To obojętne, po jakie sięgnie się mąki. Może być pszenna lub bezglutenowa. Mąka kokosowa lub wiórki kokosowe nadadzą fajnego, orientalnego smaku.

Przygotować nori. Przeciąć arkusz na pół. Zawijać tofu. Jeśli naprawdę ktoś lubi nori, można poświęcić na jeden kawałek tofu nie pół, ale nawet cały arkusz. Rozpusta! Nori lekko skropić wodą, by lepiej zwijało się na tofu. Bułkę tartą przesypać na talerzyk. Dodać 1-2 łyżki sezamu. Tofu maczać w cieście, a następnie otaczać w panierce z bułki tartej i sezamu. Tu również można dodać wiórek kokosowych.
Smażyć na złoty kolor z obu stron
Przepis Alicji Rokickiej

Zobacz również

Dobry Wieczór Filmowy w kinie Agrafka z dwoma filmami Ken Loacha [WIDEO]

Dobry Wieczór Filmowy w kinie Agrafka z dwoma filmami Ken Loacha [WIDEO]

Eliminacje żużlowych IMP w Krakowie w ciekawej obsadzie

Eliminacje żużlowych IMP w Krakowie w ciekawej obsadzie

Polecamy

Nowa funkcja w nawigacji we współpracy z policją. Na czym polega?

Nowa funkcja w nawigacji we współpracy z policją. Na czym polega?

Rząd mógł być na podsłuchu? Akcja służb

AKTUALIZACJA
Rząd mógł być na podsłuchu? Akcja służb

Ceny kawy mocno w górę! „Rekordowe poziomy"

Ceny kawy mocno w górę! „Rekordowe poziomy"