5 z 10
Smażone tofu jak ryba...
fot. Fot. Alicja Rokicka

Smażone tofu jak ryba

Składniki
kostka tofu naturalnego
3 łyżki sosu sojowego
1-2 arkusze nori
łyżka mąki kokosowej lub wiórki kokosowe
2 łyżki wybranej innej mąki
1/2 szklanki wody
bułka tarta
sezam
olej do smażenia

Wykonanie
Tofu przekroić na pół. Aby uzyskać więcej kotletów, każdą połówkę trzeba przeciąć jeszcze raz. Plastry tofu naciąć nożem. Całość posmarować sosem sojowym. Pozostawić na 10-15 minut.
W misce wymieszać składniki na ciasto, w którym będzie moczone tofu. Ma przypominać ciasto naleśnikowe, ale gęściejsze. To obojętne, po jakie sięgnie się mąki. Może być pszenna lub bezglutenowa. Mąka kokosowa lub wiórki kokosowe nadadzą fajnego, orientalnego smaku.

Przygotować nori. Przeciąć arkusz na pół. Zawijać tofu. Jeśli naprawdę ktoś lubi nori, można poświęcić na jeden kawałek tofu nie pół, ale nawet cały arkusz. Rozpusta! Nori lekko skropić wodą, by lepiej zwijało się na tofu. Bułkę tartą przesypać na talerzyk. Dodać 1-2 łyżki sezamu. Tofu maczać w cieście, a następnie otaczać w panierce z bułki tartej i sezamu. Tu również można dodać wiórek kokosowych.
Smażyć na złoty kolor z obu stron
Przepis Alicji Rokickiej

6 z 10
Pasztet z fasoli...
fot. Fot. Alicja Rokicka

Pasztet z fasoli

Składniki
1,5 szklanki suchej białej fasoli
2 podłużne średnie buraki
3 łyżki mąki z ciecierzycy lub jaglanej
cebula
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
3 ząbki pieczonego czosnku
4 łyżki płatków drożdżowych
łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki przecieru lub koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
sól, pieprz
kilka liści laurowych
ewentualnie łyżka bułki tartej
łyżka płatków owsianych

Wykonanie
Fasolę przesypać do miski i zalać wodą. Zostawić na noc lub na ok. 8 godz. Buraki umyć, zawinąć w folię i upiec razem z czosnkiem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec około 30 minut. Następnie je ostudzić. Nie chodzi o to, by były absolutnie miękkie, ale by poddać je wcześniej temperaturze i odparować wodę oraz skondensować ich smaki. Można też obrać buraki i zetrzeć na bardzo małym oczku. Potem podsmażyć z cebulą około 10 minut. Da to podobny efekt, ale jak wiadomo, nic nie równa się smakom warzyw z piekarnika. Fasolę ugotować na miękko. Odcedzić i wystudzić. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy: kumin, paprykę, majeranek i gałkę. Fasolę, buraka i cebulę z przyprawami umieścić w kielichu blendera. Dodać czosnek, koncentrat i mąkę. Zblendować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotować formę z papierem do pieczenia. Dno posypać płatkami owsianymi lub innymi.

Przelać masę. Wyrównać. Posypać bułką tartą i ozdobić liśćmi laurowymi.
Rozgrzać piekarnik do 180-190 stopni. Piec 50 minut.
Nie wyciągać pasztetu z formy, odłożyć go na bok i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Jeśli pieczemy wieczorem, pasztet będzie idealny rano.
Przepis Alicji Rokickiej

7 z 10
Duszone warzywa z tofu i grzybami – aromatyczne danie na...

Duszone warzywa z tofu i grzybami – aromatyczne danie na każdą okazję

Składniki
2 marchewki
1 średnia pietruszka
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy
6 mini kolb kukurydzy
6 różyczek brokułu
1 kostka tofu
20 g suszonych podgrzybków Devaldano
łyżka łuskanych ziaren słonecznika
pieprz, sól
sos sojowy
olej do smażenia

Wykonanie
Grzyby zalać szklanką ciepłej wody i odstawić do namoczenia na minimum 30 minut. Brokuł podzielić na różyczki, marchewkę i pietruszkę pokroić na plasterki i zblanszować. Cebulę oraz tofu pokroić w drobną kostkę. Zblanszowane warzywa wraz z cebulą podsmażyć na oleju, po chwili dodać pokrojone w kostkę tofu. Całość wymieszać i podsmażać razem około 5 minut. Przygotowane grzyby wraz z wywarem dodać do podsmażonych warzyw i tofu, następnie dołożyć ziarna kukurydzy, słonecznik oraz pokrojone na mniejsze części mini kolby. Całość przyprawić do smaku i dusić ok. 15 minut.
Duszone warzywa z tofu i grzybami idealnie sprawdzą się jako lekkie samodzielne danie, jednak serwowanie ich z ryżem, kaszą, czy pieczywem doda potrawie sytości.

8 z 10
Domowa pizza  wegetariańska...

Domowa pizza wegetariańska

Składniki:
Ciasto baza:

0,5 kg dobrej mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy

Sos pomidorowy baza:
250 g pomidorów pelati
kilka ząbków czosnku
świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka TABASCO® Sauce
cukier
świeżo mielony pieprz
sól
3 łyżki oliwy

Farsz:
kilkanaście pomidorków koktajlowych
duża garść świeżego szpinaku
kilka plasterków dobrej szynki
1 kulka mozzarelli
4 jajka
1-2 ząbki czosnku
masło
kawałek parmezanu
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Wykonanie
Ciasto baza:
Drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce – do czasu, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy baza: Pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodać garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać, ostatecznie doprawić do smaku, nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami TABASCO®.

Farsz: Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową.

Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych, plasterków szynki i mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200°C przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na każdą pizzę wybić jajko, posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną. Jeść obłędnie gorącą, prosto z pieca, uważając jednocześnie by się nie poparzyć!

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

Koncert Kwiatu Jabłoni  odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Koncert Kwiatu Jabłoni odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Zobacz również

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych