
Zobaczcie przepisy na pyszne dania wegetariańskie.

Wegetariańskie pierogi ze szpinakiem
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz
300 g szpinaku młodego (np. Eisberg)
200 g sera twarogowego
100 g sera feta (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką.
Farsz. Szpinak posiekać i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku.
Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać według uznania – polane stopionym masłem, przesmażonym cebulką czy posypane szczypiorkiem.
Rada: Jeśli zwracamy uwagę na kalorie, możemy zrezygnować z sera feta i zdecydować się wyłącznie na ser twarogowy.

Burgery z kaszy jaglanej i płatków owsianych
Składniki
1,5-2 l wody
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 puszki kukurydzy
3/4 puszki czerwonej fasoli
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
2-3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soli szczypta kolendry
4 bułki wieloziarniste (grahamki)
2 pomidory
4 ogórki konserwowe
sałata rzymska
ulubiony wegański majonez lub sos czosnkowy
Wykonanie
Kaszę jaglaną gotować na średnim ogniu, posolić, poczekać aż wchłonie wodę oraz napęcznieje. Odcedzić i odstawić do przestygnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Większość fasoli zblendować na mus, pozostałą lekko pokroić i wsypać do przestygniętej kaszy jaglanej. Dodać kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone płatki owsiane, oliwę, przyprawy, koncentrat pomidorowy, wymieszać za pomocą łyżki. Kotlety uformować dłońmi. Piec przez około 30 minut, aż wytworzy się chrupka skorupka. Bułki przekroić na pół, posmarować spód sosem, pokroić pomidory, ogórki, nałożyć sałatę rzymską oraz upieczone burgery, przykryć bułką.
Przepis Joanny Kądziołki

Smalec z ciecierzycy z suszoną śliwką
Składniki
cebula
2-3 ząbki czosnku
jabłko
5 suszonych śliwek
2 łyżki oleju kokosowego
puszka ciecierzycy
przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu oraz łyżeczka majeranku
kilka łyżek stołowych zimnej wody
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić kilka minut na oleju kokosowym. Dodać zmiażdżony czosnek, a po chwili obrane i pokrojone drobno lub starte na tarce jabłko.
Smażyć całość na wolnym ogniu kilka minut. W międzyczasie zblendować odsączoną ciecierzycę, ale niezbyt dokładnie i dodać do niej kilka łyżek wody, aby miała łatwiejszą do smarowania konsystencję.
Do wysmażonych jabłek z cebulą dodać wszystkie przyprawy: sól, pieprz, majeranek oraz posiekane suszone śliwki. Po chwili dodać zblendowaną ciecierzycę. Wymieszać całość dokładnie, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, a następnie przełożyć do słoiczka.
Smalec podawać z pieczywem i szczypiorkiem. Z ogórkami kiszonymi również świetne smakuje.
Przepis Violetty Grzelki