Dania wigilijne. Pierogi na świąteczny stół: z kapustą i grzybami, z makiem, ze śliwką i z łososiem [PRZEPISY]
Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami Agnieszki Delkowskiej
Składniki na ciasto
1 kg mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżka oleju
ciepła woda
Składniki na farsz
około 0,5 kg suski sechlońskiej lub wędzonych śliwek
garść orzechów
1/2 szklanki miodu dobrej jakości (bardzo dobry jest ze spadzi iglastej)
Wykonanie
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać sól i olej. Partiami dolewać ciepłą wodę i wyrobić sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawić na pół godziny. Rozwałkować cienko i wykroić pierogi dowolnej wielkości.
Farsz. Śliwki drobno pokroić. Orzechy posiekać. Umieścić śliwki i orzechy w misce, dolać miód i wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc). Nałożyć farsz i skleić pierogi. Wrzucić je na gotującą się, osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotować 2 minuty. Podawać z kwaśną śmietaną, miodem i cukrem.
Jeśli ktoś boi się smaku śliwki wędzonej, to ta wersja pierogów sprawdzi się też z suszoną śliwką. Trzeba jednak pamiętać, żeby zmniejszyć ilość miodu.