Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pierogi z suską sechlońską i orzechami Ulli Pałki...
fot. Ulla Pałka

Dania wigilijne. Pierogi na świąteczny stół: z kapustą i grzybami, z makiem, ze śliwką i z łososiem [PRZEPISY]

Pierogi z suską sechlońską i orzechami Ulli Pałki

Składniki na ciasto

1 kg mąki
3 jajka
2 szklanki wrzątku

Składniki na farsz

1/2 kg suski sechlońskiej bez pestki
20 dag orzechów włoskich
10 dag orzechów laskowych
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mielonych goździków
2 łyżki cukru brązowego
0,25 ml miodu lipowego
0, 25 ml ciepłej wody

Składniki na miodową śmietanę
śmietana 18 proc.
0,25 ml miodu lipowego

Wykonanie

Śliwki wsypać do miski. Miód rozpuścić w ciepłej wodzie i zalać nim śliwki. Odstawić, najlepiej na całą noc.
Orzechy zemleć i wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem brązowym. Śmietanę wymieszać z miodem.
Śliwki wyciągnąć z wody i nafaszerować orzechami. Rozwałkować ciasto. Zrobić krążki. Na środek dać nadzianą śliwkę, zlepić. Pierogi ugotować w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać od razu, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podawać z miodową śmietaną.

Zobacz również

Wybuch gazu w Częstochowie w  kanalizacji burzowej

Wybuch gazu w Częstochowie w kanalizacji burzowej

SBB z Józefem Skrzekiem na czele zagra koncert plenerowy w Radomiu

SBB z Józefem Skrzekiem na czele zagra koncert plenerowy w Radomiu

Polecamy

Sandecja Nowy Sącz w trzecioligowej otchłani. Trener: grać do końca

Sandecja Nowy Sącz w trzecioligowej otchłani. Trener: grać do końca

Omplementacja kwaternionów i inne. Limanowianie w finale konkursu Motorola Cup

Omplementacja kwaternionów i inne. Limanowianie w finale konkursu Motorola Cup

Nowe przepisy na temat organizacji lekcji religii lub etyki już od 1 września

Nowe przepisy na temat organizacji lekcji religii lub etyki już od 1 września