Dania wigilijne. Pierogi na świąteczny stół: z kapustą i grzybami, z makiem, ze śliwką i z łososiem [PRZEPISY]
Bezglutenowe pierogi z masą makową Andżeliki Knop
Składniki
100 g mąki ryżowej
50 g mąki jaglanej
50 g mąki gryczanej
3 łyżki skrobi z tapioki
szczypta soli
łyżka przyprawy do piernika
150 ml ciepłej wody
masa makowa
Wykonanie
Mąkę ryżową, jaglaną i gryczaną oraz skrobię z tapioki przesiać do miski, dodać sól, skrobię i przyprawę do piernika.
Stopniowo dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne. Gdy już uzyskamy porządny efekt, podzielić je na trzy części. Każdą z nich rozwałkować na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wyciąć pierogi.
Następnie nałożyć na nie niewielką ilość masy makowej, a następnie dokładnie skleić.
Gotowe pierożki przełożyć na blachę do pieczenia. Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.