W skrócie
Kimchi z młodej kapusty z dodatkiem czosnku niedźwiedziego to prawdziwa bomba witaminowa. Warto ją przygotowywać jako alternatywę dla dobrze znanej w Polsce kiszonej kapusty. Sekretem smaku jest użycie papryczki gochugaru w proszku lub utartej na pastę. Oto przepis na domowe kimchi z młodej kapusty.
Kimchi z młodej kapusty z czosnkiem niedźwiedzim-przepis na wiosnę
Liczba porcji: 2 słoiki o pojemności 1 litra.
Czas przygotowania: 20 minut + 4–7 dni kiszenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 młode kapusty,
- 1 kalarepa,
- 1 marchewka,
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego (poza sezonem możesz zastąpić dymką),
- 5 ząbków czosnku,
- korzeń imbiru (5 cm),
- 1–2 łyżki średnio ostrego chili w proszku (polecam koreańskie gochugaru),
- 3–5 łyżek soli.
Jak zrobić kimchi z młodej kapusty?
Przygotowanie:
- Umyj kapustę, usuń zewnętrzne liście i pokrój na kawałki o wielkości 2 × 2 cm.
- Kalarepę i marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Posiekaj grubo czosnek niedźwiedzi, a czosnek i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Wymieszaj starannie wszystkie składniki, najlepiej dłońmi, mocno ugniatając i wmasowując w kapustę sól i przyprawy, tak by warzywa puściły, jak najwięcej soku.
- Jeśli chcesz, by kimchi było bardzo pikantne, dodaj 2 łyżki chili. Spróbuj kapustę. Powinna być nieco bardziej słona niż w
- efekcie końcowym, więc w zależności od upodobań dodaj więcej soli.
- Odstaw mieszankę na 30 minut, po tym czasie przełóż kimchi do słoików i bardzo mocno ugnieć.
- Pozostały w misce sok podziel między słoiki. Ugnieć kimchi, tak by warzywa były całkowicie zanurzone w soku.
- Przykryj słoiki gazą i ustaw na talerzu lub desce, bo fermentujący sok może wyciekać.
- Ustaw słoiki w ciepłym przewiewnym miejscu na 4–7 dni.
- Kimchi każdego dnia będzie intensywniejsze w smaku, więc kiedy osiągnie taki smak, jaki lubisz, zamknij szczelnie słoiki i przełóż je do lodówki.
- W ten sposób możesz je przechowywać nawet przez rok.
Czytaj także:
Sposób podania kimchi
Ten rarytas świetnie smakuje podawany z kotletami schabowymi, tradycyjnym mielonym lub jako towarzysz dań kuchni azjatyckiej. Kimchi można zajadać razem z tofu zmieniającym życie lub z kotletami z kaszy gryczanej. Przy łączeniu składników może ograniczać was jedynie wyobraźnia.
Kimchi a kapusta kiszona
Dominika Wójciak zaznacza, że kimchi różni się od naszej rodzimej kiszonej kapusty przede wszystkim tym, że jest mocno doprawione i pikantne. Kapusta pokrojona jest na większe kawałki, dzięki czemu warzywa są bardziej chrupiące. Zachęca też do jedzenia kimchi jako przekąskę w ciągu dnia albo jako dodatek do ryżu i warzyw jako danie bibimbap. Z kimchi przygotowuje też ramen albo dodaje do smażonego makaronu ryżowego z jajkiem.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?