X Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z URK” oraz XXVI Małopolska Giełda Agroturystyczna odbędą się 14 i 15 września w godz. 10–16, na terenie przed zabytkowym Dworkiem Uniwersytetu Rolniczego przy ul. Balickiej 253. Wydarzenia te mają na celu promowanie zdrowego stylu życia, aktywnej formy wypoczynku oraz turystyki wiejskiej. To doskonała okazja dla mieszkańców Małopolski, aby poznać tradycyjne i regionalne produkty, które cieszą się rosnącym zainteresowaniem.
Od wędlin, przez produkty pszczele, aż po soki i wina
W Małopolskich Targach Żywności „Zasmakuj z URK” wezmą udział liczni wystawcy oferujący szeroki asortyment tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych produktów. Wśród nich znajdą się m.in.: Smak Tradycji z Białegostoku ze swoimi wyrobami wędliniarskimi, Gospodarstwo Pasieczne Miody Wadowickie oferujące miody i produkty pszczele, Winnica Goja z winami z Burów oraz Sosta, która zaprezentuje oleje, octy i musztardy. Uczestnicy będą mieli też okazję skosztować serów dojrzewających od Serowni Podłazy, świeżych soków z Tłoczni Owoców Pawłowski oraz licznych przetworów od Beskidzkiej Manufaktury Przetworów „Dzikie Smaki”.
W ofercie znajdą się także ekologiczne owoce od Eko-Sfery Mirosławy Bodziony oraz szeroki wybór wyrobów pszczelich od Niepołomickiego Bartnika i innych pasiek. Na miejscu będzie można także spróbować regionalnych zup i przetworów warzywnych od Żur Piskorek oraz zakupić naturalne kosmetyki i świece od Dotyku Kreacji. Nie zabraknie także stoiska z winem Uniwersytetu Rolniczego – z winnicy „Garlicki Lamus”, która znajduje się w podkrakowskiej Garlicy Murowanej.
Porady żywieniowe, degustacje, wykłady i pokazy kulinarne
Na weekendowych targach i giełdzie pojawią się także inne instytucje – jak Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych, która zaprezentuje materiały promocyjne, oraz liczne gospodarstwa agroturystyczne i izby rolnicze z regionu promujące zdrową, ekologiczną żywność. To doskonała okazja, by z bliska poznać produkty lokalne wspierające ideę zdrowego stylu życia i zrównoważonego rozwoju.
Na uczestników czekać będą liczne atrakcje, w tym porady żywieniowe, degustacje, wykłady, pokazy kulinarne oraz gry i zabawy dla dzieci. Zorganizowane zostaną m.in. warsztaty dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa odbędą się także występy zespołów artystycznych czy warsztaty robienia masła. Ciekawie zapowiada się również pokaz gotowania, po którym przewidziane są wywiady z wystawcami. Na zakończenie wydarzenia odbędzie się uroczyste wręczenie nagród i podsumowanie targów.
Wstęp na wydarzenie jest wolny, Uniwersytet Rolniczy zaprasza całe rodziny do spędzenia tego czasu w zdrowej i przyjaznej atmosferze. Więcej informacji: zasmakuj.urk.edu.pl.

