Festiwal zawitał już w tym roku do Nowym Targu, Wisły, Krynicy-Zdroju a teraz najsmaczniejsze potrawy serwowano w Myślenicach niezastąpionym chefem Andrzejem Polanem. Przy stoiskach z małopolskimi specjałami i przy garnkach konkurowało kilkudziesięciu wystawców, miejscowe koła gospodyń wiejskich. Wszyscy starali się przygotować prawdziwą ucztę ucztę dla uczestników Festiwalu Smaku.
W wydarzeniu wzięli udział m.in. senator Andrzej Pająk, Iwona Gibas z zarządu województwa, Grzegorz Małodobry radny województwa i Jarosław Szlachetka burmistrz Myślenic.
- Za nami czwarte spotkanie z małopolskimi smakami. Tym razem dotarliśmy na myślenicki rynek, gdzie od samego południa wspólnie z mieszkańcami i turystami mogliśmy degustować regionalne specjały. Najważniejszym punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego - mówi Iwona Gibas z zarządu województwa.
Były dwa konkursy smaku, konkurowały koła gospodyń wiejskich oraz wystawcy i przedsiębiorcy zajmujący się regionalnymi i lokalnymi produktami.
Uczta smakowa „Pochodzenie ma znaczenie” dla KGW
- miejsce zdobyło Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Bysinie. Zwycięska potrawa to krem z pomidorów z papryką.
- miejsce przypadło gospodyniom z KGW „Róża” w Jaworniku, które przyrządziły żołądki z indyka w formie gulaszu.
- miejsce przypadło paniom z KGW Górne Przedmieście, które przygotowały pierożki z makiem i śliwką.
W kategorii produktów regionalnych konkurowali wystawcy
- miejsce zajął Sekret Smaku za pierogi czekoladowe z bananem i białą czekoladą.
- miejsce zajął Dębnik 52 za ser cheddar.
- miejsce zdobyły Ekomiody i Pasieka Morawskich za ekologiczny miód nektarowo-spadziowy.
- Wyróżnienia otrzymały Bochny Bachny za chleb żytni na zakwasie 100 procent oraz Babcia Władzia za pierogi czarne z łososiem.
Małopolskiego Festiwalu Smaku to także okazja do zabawy. Dla dzieci przygotowano dziesiątki gier i zabaw, a dorośli mogli spróbować swoich sił w quizie wiedzy o Małopolsce, w którym do wygrania były rodzinne bilety do Energylandii.
Specjaliści ze Szpitala Położniczo-Ginekologicznego Ujastek zaprezentowali specjalistyczną karetkę transportową do porodu, a w namiocie Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego można było porozmawiać o historii regionu i edukacji przyrodniczej. Z kolei animatorzy Juromanii wprowadzili w klimat średniowiecznego rycerstwa.
Wydarzeniu na myślenickim rynku towarzyszyła zbiórka charytatywna dla dziewięcioletniego Kubusia zmagającego się z rzadkimi mutacjami genów. Na zakończenie był koncert Kapeli Hanki Wójciak.
Tegoroczna edycja festiwalu Małopolski Festiwal Smaku będzie miała kolejne odsłony:
- 1 września w Wygiełzowie;
- 8 września wielki finał w Wieliczce.
Senioriada pod Krakowem. Tańce, śpiew, radosne występy, bies...
- Diabli Dół i Boża Wola. Nazwy małopolskich wsi, o których nie słyszeliście!
- Urok Ojcowskiego Parku Narodowego zimową porą. Tunel oszronionych drzew i sanie
- Najpiękniejsze zabytki powiatu krakowskiego wraz z gospodyniami trafiły do kalendarza
- Strefa aktywności gospodarczej w Miękini została otwarta. Firmy już kupują działki
- Na podium rankingu małopolskich gmin nieustająco Wielka Wieś i Zielonki
- Nietoperzowy Szlak. Nowa atrakcja turystyczna pod Krakowem
Promienie słoneczne mogą powodować nowotwór skóry. Jak się chronić?
