https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal z pysznościami i lokalnym smakiem. Popisy kucharzy, gospodyń i samorządowców. Rywalizowali i częstowali smakołykami

oprac. Barbara Ciryt
Małopolski Festiwal Smaku w Myślenicach
Małopolski Festiwal Smaku w Myślenicach Biuro Prasowe UMWM/ AKC
Wyszukanymi potrawami i lokalnymi przysmakami wypełnił się Rynek w Myślenicach. Gołąbeczka z kaszą krakowską i grzybami, tradycyjna krzonówka, ziemniaki po cabańsku z pieczonym kurczakiem i jabłkami oraz wiele innych smakowitości jak świeże pieczywo, pyszne sery, domowe przetwory, oleje, wędliny, miody i ciasta można było popróbować podczas kolejnej odsłony Małopolskiego Festiwalu Smaku w Myślenicach.

Festiwal zawitał już w tym roku do Nowym Targu, Wisły, Krynicy-Zdroju a teraz najsmaczniejsze potrawy serwowano w Myślenicach niezastąpionym chefem Andrzejem Polanem. Przy stoiskach z małopolskimi specjałami i przy garnkach konkurowało kilkudziesięciu wystawców, miejscowe koła gospodyń wiejskich. Wszyscy starali się przygotować prawdziwą ucztę ucztę dla uczestników Festiwalu Smaku.

W wydarzeniu wzięli udział m.in. senator Andrzej Pająk, Iwona Gibas z zarządu województwa, Grzegorz Małodobry radny województwa i Jarosław Szlachetka burmistrz Myślenic.

- Za nami czwarte spotkanie z małopolskimi smakami. Tym razem dotarliśmy na myślenicki rynek, gdzie od samego południa wspólnie z mieszkańcami i turystami mogliśmy degustować regionalne specjały. Najważniejszym punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego - mówi Iwona Gibas z zarządu województwa.

Były dwa konkursy smaku, konkurowały koła gospodyń wiejskich oraz wystawcy i przedsiębiorcy zajmujący się regionalnymi i lokalnymi produktami.

Uczta smakowa „Pochodzenie ma znaczenie” dla KGW

  1. miejsce zdobyło Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Bysinie. Zwycięska potrawa to krem z pomidorów z papryką.
  2. miejsce przypadło gospodyniom z KGW „Róża” w Jaworniku, które przyrządziły żołądki z indyka w formie gulaszu.
  3. miejsce przypadło paniom z KGW Górne Przedmieście, które przygotowały pierożki z makiem i śliwką.

W kategorii produktów regionalnych konkurowali wystawcy

  1. miejsce zajął Sekret Smaku za pierogi czekoladowe z bananem i białą czekoladą.
  2. miejsce zajął Dębnik 52 za ser cheddar.
  3. miejsce zdobyły Ekomiody i Pasieka Morawskich za ekologiczny miód nektarowo-spadziowy.
  • Wyróżnienia otrzymały Bochny Bachny za chleb żytni na zakwasie 100 procent oraz Babcia Władzia za pierogi czarne z łososiem.

Małopolskiego Festiwalu Smaku to także okazja do zabawy. Dla dzieci przygotowano dziesiątki gier i zabaw, a dorośli mogli spróbować swoich sił w quizie wiedzy o Małopolsce, w którym do wygrania były rodzinne bilety do Energylandii.

Specjaliści ze Szpitala Położniczo-Ginekologicznego Ujastek zaprezentowali specjalistyczną karetkę transportową do porodu, a w namiocie Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego można było porozmawiać o historii regionu i edukacji przyrodniczej. Z kolei animatorzy Juromanii wprowadzili w klimat średniowiecznego rycerstwa.

Wydarzeniu na myślenickim rynku towarzyszyła zbiórka charytatywna dla dziewięcioletniego Kubusia zmagającego się z rzadkimi mutacjami genów. Na zakończenie był koncert Kapeli Hanki Wójciak.

Tegoroczna edycja festiwalu Małopolski Festiwal Smaku będzie miała kolejne odsłony:

  • 1 września w Wygiełzowie;
  • 8 września wielki finał w Wieliczce.
Senioriada w Giebułtowie

Senioriada pod Krakowem. Tańce, śpiew, radosne występy, bies...

Promienie słoneczne mogą powodować nowotwór skóry. Jak się chronić?

od 7 lat
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska