
Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
Składniki
200 g boczku wędzonego (babcia używa słoniny)
250 ml zakwasu na barszcz biały
100 ml śmietany
6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
listek laurowy
1 ziele angielskie
sól, pieprz
Wykonanie
Boczek pokroić w kostkę. Połowę boczku wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą i gotować. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zarumienić na patelni.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu wymieszać barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać mieszaninę barszczu i śmietany i podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Zupa ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą
Składniki
1 golonko z indyka
60 dag ziemniaków
2 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
4 ząbki czosnku
30 dag boczku wędzonego
1 kawałek kiełbasy
5 sztuk ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 litry wody
majeranek suszony
odrobina soli
łyżka pieprzu mielonego
4 łyżki mąki
3 łyżki oleju
Wykonanie
Golonko z indyka włożyć do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy, aż mięso po wyjęciu można będzie odkroić od kości. Golonkę wyjąć, odkroić mięso z kości, pokroić drobno i wraz z całą kością włożyć do zupy ponownie.
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki i dorzucić do wywaru.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do gotującej się wody.
Cebulę i czosnek obrać i kroimy drobno, na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć czosnek i cebulę, wrzucić do zupy.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na pozostałym oleju. Kiełbasę pokroić w większą kostkę i wraz z boczkiem dorzucić do zupy.
Zakryć garnek pokrywką i gotować przez około 45 minut, aż ziemniaki się ugotują. Doprawić zupę solą, pieprzem i porządną porcją majeranku.
Na patelnię odlać chochlę zupy (ok. szklanki) dodać mąkę i zasmażyć na patelni robiąc zasmażkę. Dodajemy do zupy, porządnie wymieszać i raz jeszcze zagotować zupę.
Przepis Ulli Pałki, autorki bloga "Kuchnia na wzgórzu"

Kwaśnica góralska mojej babci
Składniki:
około 5 litrów wody
1 kg wędzonych mięsnych żeberek
1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
5 ząbków czosnku
4 ziarna jałowca
kilka ziaren pieprzu
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
około 1 łyżeczki cząbru - świeży lub suszony
lubczyk - kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego
4 suszone grzyby, wcześniej namoczone
szklanka soku z kiszonej kapusty
osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
Wykonanie:
Żeberka pokroić w kawałki, zalać zimną wodą, dodać jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu ugotować esencjonalny wywar. Do osobnego garnka posiekać kapustę kiszoną, zalać zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Ugotować do miękkości. W połowie gotowania do kapusty dodać namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dołożyć ją do wywaru i żeberek, dołożyć razem z wodą, w której się gotowała. Dolać sok z kapusty i dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem. Spróbować. Jeśli za mało kwaśna, dolać soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie, to może być sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem. Ugotowane ziemniaki przełożyć na talerz i zalać gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej. Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"