9 z 12
Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną...
fot. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną

Składniki
200 g boczku wędzonego (babcia używa słoniny)
250 ml zakwasu na barszcz biały
100 ml śmietany
6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
listek laurowy
1 ziele angielskie
sól, pieprz

Wykonanie
Boczek pokroić w kostkę. Połowę boczku wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą i gotować. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zarumienić na patelni.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu wymieszać barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać mieszaninę barszczu i śmietany i podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

10 z 12
Zupa ziemniaczana  z boczkiem i kiełbasą...
fot. Fot. Ulla Pałka

Zupa ziemniaczana  z boczkiem i kiełbasą

Składniki
1 golonko z indyka  
60 dag ziemniaków  
2 cebule  
3 marchewki 
2 pietruszki 
4 ząbki czosnku  
30 dag boczku wędzonego  
1 kawałek kiełbasy  
5 sztuk ziela angielskiego 
3 liście laurowe 
2 litry wody  
majeranek suszony 
odrobina soli  
łyżka pieprzu mielonego  
4 łyżki mąki 
3 łyżki oleju 

Wykonanie 
Golonko z indyka włożyć do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy, aż mięso po wyjęciu można będzie odkroić od kości. Golonkę wyjąć, odkroić mięso z kości, pokroić drobno i wraz z całą kością włożyć do zupy ponownie.   
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki i dorzucić do wywaru.  
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do gotującej się wody.  
Cebulę i czosnek obrać i kroimy drobno, na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć czosnek i cebulę, wrzucić do zupy. 
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na pozostałym oleju. Kiełbasę pokroić w większą kostkę i wraz  z boczkiem dorzucić do zupy. 
Zakryć garnek pokrywką i gotować przez około 45 minut, aż ziemniaki się ugotują. Doprawić zupę solą, pieprzem i porządną porcją majeranku.  
Na patelnię odlać chochlę zupy (ok. szklanki) dodać mąkę i zasmażyć na patelni robiąc zasmażkę. Dodajemy do zupy, porządnie wymieszać i raz jeszcze zagotować zupę.  
Przepis Ulli Pałki, autorki bloga "Kuchnia na wzgórzu"

11 z 12
Kwaśnica góralska mojej babci...
fot. Fot. Paweł Epler

Kwaśnica góralska mojej babci

Składniki:
około 5 litrów wody
1 kg wędzonych mięsnych żeberek
1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
5 ząbków czosnku
4 ziarna jałowca
kilka ziaren pieprzu
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
około 1 łyżeczki cząbru - świeży lub suszony
lubczyk - kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego
4 suszone grzyby, wcześniej namoczone
szklanka soku z kiszonej kapusty
osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę

Wykonanie:
Żeberka pokroić w kawałki, zalać zimną wodą, dodać jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu ugotować esencjonalny wywar. Do osobnego garnka posiekać kapustę kiszoną, zalać zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Ugotować do miękkości. W połowie gotowania do kapusty dodać namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dołożyć ją do wywaru i żeberek, dołożyć razem z wodą, w której się gotowała. Dolać sok z kapusty i dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem. Spróbować. Jeśli za mało kwaśna, dolać soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie, to może być sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem. Ugotowane ziemniaki przełożyć na talerz i zalać gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej. Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Wielki dym nad Nową Hutą. Paliły się naczepy

Wielki dym nad Nową Hutą. Paliły się naczepy

Miasteczko Biejat stanęło w Parku Bednarskiego. Odwiedził je minister

Miasteczko Biejat stanęło w Parku Bednarskiego. Odwiedził je minister

Polecamy

Wielki dym nad Nową Hutą. Paliły się naczepy

Wielki dym nad Nową Hutą. Paliły się naczepy

162. rocznica bitwy pod Krzykawką i święto Oddziału Żandarmerii Wojskowej w Krakowie

162. rocznica bitwy pod Krzykawką i święto Oddziału Żandarmerii Wojskowej w Krakowie

Wielka procesja przeszła z Wawelu do kościoła na Skałce. Ku czci św. Stanisława

Wielka procesja przeszła z Wawelu do kościoła na Skałce. Ku czci św. Stanisława