W niedzielę imprezy o charakterze kulinarno-rozrywkowym. Już o godz. 11 rozpoczyna się Jarmark Produktu Lokalnego. Będzie można skosztować wielu potraw przyrządzonych z fasoli. Mistrzowie kuchni są zdania, że z tego warzywa można przygotować absolutnie wszystko. Jest też bardzo zdrowe, charakteryzuje się podwyższoną zawartością białka. Warto mieć to na uwadze i spróbować każdej z oferowanych potraw. Tym bardziej że zapas sił na dalszą część dnia bardzo się przyda. O godz. 13.30 zaśpiewa i zatańczy zespół folklorystyczny ,,Gwoździec". To popularna i utytułowana kapela, w wykonaniu której tradycyjne utwory ludowe zapierają dech w piersiach. Trzy godziny później kolejny koncert - tym razem "Trzech Koron". Ten założony w latach 70. zespół kultywuje muzyczne fascynacje popem i big-beatem.
Kolejnym punktem święta jest rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego na potrawę regionalną z fasoli "Piękny Jaś". Organizatorzy liczą, że uczestnicy zaprezentują zupełnie nowe kompozycje smakowe. Od godz. 18.30 na scenie królować będą już tylko rytmy folkowe. Na początek zespół "Siklawa", który wykonuje muzykę z nurtu "tatra folk". Kapela działa od ośmiu lat i serwuje fenomenalne, energetyczne połączenie klasycznej muzyki góralskiej z elementami reggae, rocka i jazzu.
Po ekipie z Noweg Targu na scenie pojawi się gwiazda wieczoru- Gooral. Mateusz Górny to znany producent, którego specjalnością jest mieszanka rytmów etnicznych ze współczesnym brzmieniem nurtów DnB, dubstep i electro. Zaczynał od występów solo, dziś koncertują z nim m.in.: Anna Rogowska, Michał Kopaniszyn i Jan Mędrala.
Mieszanka ta daje wybuchowe połączenie ludzi z różnych kultur i różnych miejsc. W trakcie finałowego koncertu nie zabraknie słynnej "Karczmareczki", bez wątpienia największego hitu muzycznego Mateusza Górnego.
Święto Fasoli
Popularność ,,Pięknego Jasia": W gminach Zakliczyn, Gródek nad Dunajcem, Wojnicz, Wierzchosławice, Radłów, Wietrzychowice, Pleśna, Żabno, Czchów i Gręboszów rolnicy bardzo często decydują się na obsianie pól ziarnami fasoli. W Małopolsce zajmuje się tym ponad 2,5 tysiąca gospodarstw.
Fasolowe przysmaki: Ziarna ,,Pięknego Jasia" to wdzięczny temat wariacji kulinarnych. Można z nich zrobić popularną zupę, ale też desery, czy ... tort, który był hitem poprzednich edycji święta.
Źródło: Gazeta Krakowska