
Pilaw ze świeżymi kurkami
Składniki
15 dag świeżych kurek
15 dag ryżu basmati
20 dag filetu z indyka
2 łyżki masła (np. extra Piątnica)
cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
natka pietruszki
Wykonanie
Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie.

Kremowa zupa z kurkami
Składniki (dla 2 osób)
100 g świeżych kurek
25 g masła
250 g bulionu warzywnego
150 ml śmietany 18 proc.
1 mała cebula
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku
grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake)
Wykonanie
Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać.
W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.

Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Składniki
250 g makaronu tagliatelle
500 g świeżych borowików
cebula
1 łyżeczka mąki pszennej
250 g śmietana 18% (np. od OSM Piątnica)
2 łyżki masła ekstra (od OSM Piątnica)
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 gałązka świeżego rozmarynu
Wykonanie
Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić
i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Tarta z grzybami
Składniki na ciasto
300 g mąki
2 żółtka
150 g masło ekstra od OSM Piątnica
100 ml wody
sól do smaku
Pozostałe składniki
250 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
250 g kurek świeżych lub mrożonych
6 średnich pieczarek
100 ml śmietanki 42% od OSM Piątnica
1 łyżka na porcję śmietana 18%
cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temperaturze 200 stopni.
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Tartę piec w piekarniku w temp. 180 stopni, aż się zrumieni.
Podawać z łyżką zimnej kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.