1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie nasze propozycje na pyszne dania z grzybów.
fot. pixabay.com

Zobaczcie nasze propozycje na pyszne dania z grzybów.

2 z 9
Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami...
fot. materiały prasowe

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

Składniki
2 litry wywaru kostno-jarzynowego
50 g grzybów suszonych
350 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
200 g kurków świeżych lub mrożonych
330 g kwaśnej śmietany 18% „Piątnica”
4 ziemniaki
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
1 płaska łyżka mąki pszennej
natka pietruszki

Wykonanie
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę
i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże grzyby i pokrojone w paseczki suszone grzyby. Następnie razem z wywarem dodać do zupy. Dodać też wcześniej podsmażoną cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać
i wlać do całości.
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

3 z 9
Schab ze świeżymi kurkami...
fot. pixabay.com

Schab ze świeżymi kurkami

Składniki
4 plastry schabu
kurki
śmietana
smalec
cebula
sól, pieprz

Wykonanie
Na patelni rozgrzać odrobinę smalcu i usmażyć plastry schabu. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczone kurki. Gdy się podsmażą, dodać cebulę pokrojona w piórka i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać plastry schabu, podlać wodą, posolić, popieprzyć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać gęstą śmietanę i doprawić jeszcze do smaku.

4 z 9
Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem...
fot. materiały prasowe

Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

Składniki na farsz
cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
50 dag pieczarek
50 dag świeżych podgrzybków
150 ml śmietany 22% (np. od OSM „Piątnica”)
5-6 gałązek świeżego tymianku
15 dag sera żółtego
sól, pieprz czarny do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe

300 ml mleka
1 szklanka mąki pszennej
jajko
sól, cukier do smaku
olej do smażenia

Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej śmietany 22 proc.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Hutnicy z Krakowa protestują w Warszawie. "Zielony Ład niszczy przemysł"

Hutnicy z Krakowa protestują w Warszawie. "Zielony Ład niszczy przemysł"

Piknik Ogrodniczy i bieg w Parku Sanguszków. To będzie niedziela pełna atrakcji

NASZ PATRONAT
Piknik Ogrodniczy i bieg w Parku Sanguszków. To będzie niedziela pełna atrakcji

Mądre Książki 2024 Roku wybrane. Nasi Czytelnicy także zabrali głos

Mądre Książki 2024 Roku wybrane. Nasi Czytelnicy także zabrali głos

Zobacz również

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Dawne kino Światowid zamknięte na trzy lata. Budynek czeka gruntowna modernizacja

Dawne kino Światowid zamknięte na trzy lata. Budynek czeka gruntowna modernizacja