1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie nasze propozycje na pyszne dania z grzybów.
fot. pixabay.com

Zobaczcie nasze propozycje na pyszne dania z grzybów.

2 z 9
Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami...
fot. materiały prasowe

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

Składniki
2 litry wywaru kostno-jarzynowego
50 g grzybów suszonych
350 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
200 g kurków świeżych lub mrożonych
330 g kwaśnej śmietany 18% „Piątnica”
4 ziemniaki
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
1 płaska łyżka mąki pszennej
natka pietruszki

Wykonanie
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę
i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże grzyby i pokrojone w paseczki suszone grzyby. Następnie razem z wywarem dodać do zupy. Dodać też wcześniej podsmażoną cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać
i wlać do całości.
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

3 z 9
Schab ze świeżymi kurkami...
fot. pixabay.com

Schab ze świeżymi kurkami

Składniki
4 plastry schabu
kurki
śmietana
smalec
cebula
sól, pieprz

Wykonanie
Na patelni rozgrzać odrobinę smalcu i usmażyć plastry schabu. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczone kurki. Gdy się podsmażą, dodać cebulę pokrojona w piórka i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać plastry schabu, podlać wodą, posolić, popieprzyć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać gęstą śmietanę i doprawić jeszcze do smaku.

4 z 9
Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem...
fot. materiały prasowe

Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

Składniki na farsz
cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
50 dag pieczarek
50 dag świeżych podgrzybków
150 ml śmietany 22% (np. od OSM „Piątnica”)
5-6 gałązek świeżego tymianku
15 dag sera żółtego
sól, pieprz czarny do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe

300 ml mleka
1 szklanka mąki pszennej
jajko
sól, cukier do smaku
olej do smażenia

Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej śmietany 22 proc.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Niezwykły nocny spektakl światła i dźwięku z okazji paryskiego jubileuszu

Niezwykły nocny spektakl światła i dźwięku z okazji paryskiego jubileuszu

Byli napadani z bronią w ręku. Trafi do nich Dzwon Nadziei poświęcony w Krakowie

Byli napadani z bronią w ręku. Trafi do nich Dzwon Nadziei poświęcony w Krakowie

Plamy na słońcu, wyrzutnia i odlotowy plac zabaw w Ogrodzie Doświadczeń

Plamy na słońcu, wyrzutnia i odlotowy plac zabaw w Ogrodzie Doświadczeń

Zobacz również

Koniec pięknej kariery. Legenda KS UJ Kraków schodzi z futsalowej sceny

Koniec pięknej kariery. Legenda KS UJ Kraków schodzi z futsalowej sceny

Plamy na słońcu, wyrzutnia i odlotowy plac zabaw w Ogrodzie Doświadczeń

Plamy na słońcu, wyrzutnia i odlotowy plac zabaw w Ogrodzie Doświadczeń