
Zobaczcie nasze propozycje na pyszne dania z grzybów.

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami
Składniki
2 litry wywaru kostno-jarzynowego
50 g grzybów suszonych
350 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
200 g kurków świeżych lub mrożonych
330 g kwaśnej śmietany 18% „Piątnica”
4 ziemniaki
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
1 płaska łyżka mąki pszennej
natka pietruszki
Wykonanie
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę
i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże grzyby i pokrojone w paseczki suszone grzyby. Następnie razem z wywarem dodać do zupy. Dodać też wcześniej podsmażoną cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać
i wlać do całości.
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Schab ze świeżymi kurkami
Składniki
4 plastry schabu
kurki
śmietana
smalec
cebula
sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni rozgrzać odrobinę smalcu i usmażyć plastry schabu. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczone kurki. Gdy się podsmażą, dodać cebulę pokrojona w piórka i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać plastry schabu, podlać wodą, posolić, popieprzyć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać gęstą śmietanę i doprawić jeszcze do smaku.

Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem
Składniki na farsz
cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
50 dag pieczarek
50 dag świeżych podgrzybków
150 ml śmietany 22% (np. od OSM „Piątnica”)
5-6 gałązek świeżego tymianku
15 dag sera żółtego
sól, pieprz czarny do smaku
Składniki na ciasto naleśnikowe
300 ml mleka
1 szklanka mąki pszennej
jajko
sól, cukier do smaku
olej do smażenia
Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej śmietany 22 proc.