Sytuacja na europejskim rynku wieprzowiny
Stagnacja dotknęła wielu europejskich krajów. Notowania VEZG pozostają od 3 tygodni na niezmienionym poziomie 1,85 euro/kg (8,95 zł/kg). Niemcy zmagają się z presją zakładów mięsnych na ceny skupu żywca, niektóre ubojnie skupują poniżej ceny VEZG. Tłumaczą to słabym popytem ze strony marketów i sieci handlowych.
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „POLPIG” podkreśla, że pogłowie świń spada, a uciążliwe upały na południu kontynentu znacznie ograniczają przyrost i podaż zwierząt.
W Polsce nie pomaga nawet sezon grillowy. Jemy mniej mięsa?
W Polsce trwa sezon grillowy, wydawałoby się, że zainteresowanie wieprzowiną powinno być duże. Niestety, zachowania rynkowe konsumentów są odmienne.
- Mają swoje źródło w dużej inflacji i niepewności co do dalszego rozwoju sytuacji gospodarczej – analizują działacze „POLPIG”.
Ceny mięsa wieprzowego na półkach sklepowych rosną, co ogranicza spożycie i mimo słabej podaży żywca, nie notuje się wzrostów cen skupu. W połowie lipca krajowa średnia cena tuczników w kl. E nie zmieniła się i wynosi ok. 8,65 zł/kg. To o 30 gr mniej na kilogramie niż u Niemców.
Według analiz związku opłacalność importu żywca i wieprzowiny do kraju jest ograniczona przez różnice cenowe wynikające ze słabego kursu złotego do euro, a także wysokich stawek za paliwo.
Źródło: „POLPIG”
