Następnie wszyscy pojechali na uroczystość wmurowania kamienia węgielnego pod Inkubator Kuchenny, który powstaje w budynku starej szkoły w Bugaju Zakrzowskim, jako część projektu Produkt Lokalny Małopolska. Najważniejszą częścią Inkubatora będzie kuchnia wyposażona we wszystkie urządzenia do gastronomii oraz chłodnię. Będą mogły z nich korzystać małe firmy przetwórstwa spożywczego i miejscowi rolnicy. Zrealizowanie tego projektu da szansę mieszkańcom na przetworzenie swoich plonów, a potem ich sprzedawanie.
Inkubator buduje Stowarzyszenie Gościniec 4 Żywiołów, zrzeszające gminy: Stryszów, Mucharz, Lanckorona i Kalwaria Zebrzydowska. Pieniądze - ok. 2 mln zł daje fundusz szwajcarski.
Część sprzętu, który trafi do Bugaja, jest zainstalowana tymczasowo w podobnej kuchni w Świnnej Porębie. Już teraz można tam piec chleby i wytwarzać smakołyki dla siebie i na sprzedaż. Jest także możliwość pakowania ich próżniowo. Za korzystanie w urządzeń nie płaci się.
Źródło: Gazeta Krakowska