Spis treści
Nowoczesny sprzęt AGD do kuchni – jaki wybrać, aby zużywał mało prądu?
Jeśli zależy nam na redukcji rachunków za energię, wybierajmy urządzenia AGD do kuchni, które są energooszczędne, funkcjonalne i dostosowane do naszych indywidualnych potrzeb.

Pamiętajmy, że dwóch lat obowiązuje nowa skala klas energetycznych od A do G, a plusy przy literkach zostały zlikwidowane. Sprzęt klasy A+++ na nowej etykiecie odpowiada klasie C. Najwydajniejsze urządzenia znajdują się w klasie C i D. Na nowych etykietach klasa A i B na razie jest pusta w oczekiwaniu na innowacyjne urządzenia.
Domowe gotowanie, a racjonalne oszczędzanie
Wiele osób dotuje w domu, żeby nie wydawać fortuny na obiady w pracy, czy na uczelni. Jeśli odpowiednio to zaplanujemy, możemy sporo zaoszczędzić w domowym budżecie.
Oto kilka sprawdzonych trików na oszczędzanie w kuchni:
- Planujmy posiłki, czyli przygotowujmy z wyprzedzeniem domowe menu. Ułatwi to nam sporządzenie listy i cykliczne robienia zakupów spożywczych z głową. Dzięki temu unikniemy zaopatrywania się w produkty, których nie ma w rozpisce zakupów.
- Gotujmy sezonowo, dzięki czemu sporo zaoszczędzimy.
- Nie marnujmy jedzenia. Jeśli zostały nam z obiadu ziemniaki, makaron czy ryż, wykorzystajmy je do zrobienia sałatki, czy innej pożywnej potrawy (np. zapiekanki). Porcje zupy, czy danie dla jednej osoby zawzsze warto zamrozić i później zabrać do pracy.
- Przygotowujmy taką ilość obiadu, żeby wystarczyła na dwa, a nawet trzy dni. Pozwoli to nam zyskać nie tylko mnóstwo wolnego czasu, ale również zaoszczędzić sporo wody i energii.
- Pilnujmy terminów ważności. Zawsze sprawdzajmy na opakowaniach żywności w sklepie datę przydatności do spożycia, a te z krótkim terminek wyjmujmy z lodówki i zjadajmy w pierwszej kolejności.
- Nie wyrzucajmy zwiędniętej żywności do kosza. Z owoców możemy zrobić smaczny kompot czy placki, a warzywa świetnie się sprawdzą do przygotowania dań wege (np. leczo, wywaru z warzyw czy pasty i sosu).
Róbmy domowe przetwory, które są tańsze i zdrowsze od gotowców ze sklepu, ale też pozwolą zachować letnie smaki na dłużej.
Jak tanio gotować na indukcji?
Jeśli chcemy, żeby rachunki za prąd nas nie przerażały, warto pomyśleć, jak zmniejszyć zużycie energii. Właściciele płyt indukcyjnych zawsze powinni gotować jedzenie pod przykryciem i w wysokiej jakości garnkach. Ważne jest również, żeby regularnie dbać o czystość indukcji, dzięki czemu urządzenie będzie pracowało efektywnie. Dobierajmy ponadto średnicę garnka do wielkości pola grzewczego – mniejsze dno naczynia sprawi, że energia z pola będzie uciekać na zewnątrz. Nowoczesne płyty automatycznie dostosowują wielkość pola do średnicy naczynia.