Cebula to warzywo, które często dodawane jest do potraw. Dobrze smakuje surowa oraz jest świetnym dodatkiem do dania głównego i nie tylko. Przed jej podaniem należy ją pokroić, jednak jak to zrobić, aby nie uronić łez?
[przycisk_galeria}
Krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności w kuchni, jakie robimy przygotowując posiłki. Dlaczego? Bo bardzo rzadko zdarza się, abyśmy przy tym nie płakali. Za to wszystko odpowiedzialny jest kwas siarkowy. Podczas krojenia cebuli uwalniamy enzymy, jednym z nich jest allianaz, który reaguje z aminokwasami zawierającymi siarkę. W wyniku tego tworzą się kwasy sulfonowe, które przekształcają się w gaz (S-tlenek tiotroplanu). Gaz ten jest znany jako czynnik wywołujący łzawienie. W chwili kiedy dostaje się do oczu, zaczynają one szczypać. Reakcją obronną organizmu jest wydzielanie dużej ilości wody, czyli łez. I to jest właśnie jedyna odpowiedź na to dlaczego płaczemy przy cebuli.
Jest jednak kilka niezawodnych i sprawdzonych sposobów, aby uniknąć płaczu przy krojeniu cebuli. Oto 11 z nich!
