https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić krem z dyni? Proste przepisy na dania z dyni. Mus z dynią i jarmużem. Prosta zupa dyniowa 22.09.2022

Patrycja Zemła
Dynia przez wielu nazywana jest królową jesieni
Dynia przez wielu nazywana jest królową jesieni 123RF
Smakowity mus z dynią i jarmużem. Jeśli restrykcyjne sposoby odżywiania i drakońskie kuracje odchudzające nie są dla Ciebie, istnieje bezpieczne, a co najważniejsze zdrowe rozwiązanie. Wystarczy jedynie dostosować własne menu do zmieniających się pór roku i z fantazją korzystać z sezonowych darów natury, których jesienią nie brakuje.

Proste dania z dyni!

Dynia – przez wielu nazywana królową jesieni, to warzywo, którego w październikowo-listopadowym jadłospisie nie powinno zabraknąć. Przybierająca rozmaite kształty i kolory, kusi nie tylko oryginalnym wyglądem, ale przede wszystkim bogactwem właściwości smakowych i zdrowotnych. Niskokaloryczna, lekkostrawna, pełna składników odżywczych i minerałów, znakomicie odkwasza organizm, a po obróbce termicznej zachowuje wszelkie wartości odżywcze. Nie bez przyczyny więc tak chętnie wykorzystywana jest w kuchni. Ze względu na swoją wszechstronność równie dobrze sprawdzi się w licznych odmianach dań wytrawnych, jak i podawana na słodko – w formie ciast czy deserów. Jak podkreśla Małgorzata Rudomina, ekspert marki Eisberg, to smakowite warzywo daje nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów.

Choć dynię najczęściej spożywamy pod postacią aromatycznej i rozgrzewającej zupy, warto pokusić się, by tradycyjny pomarańczowy krem zyskał nieco odświeżenia. Pomocny będzie jarmuż, który ze słodkawą dynią tworzy spektakularny duet smaków. Dodatkowo jesienne warzywa – z dynią i jarmużem na czele – zapewnią solidną dawkę witamin podane na przykład w postaci kremowego i sycącego koktajlu.

Co poza jarmużem i dynią? – Entuzjaści sezonowego odżywiania jesienią nie mogą narzekać, bo kolorowych i aromatycznych warzyw w tym okresie jest od groma. Pewnie dlatego patisony, cukinie, szpinak, seler, kalarepa czy marchew królują w jesiennym menu osób, które pragną odżywiać się świadomie. Jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie zdrowych przekąsek na cały dzień, warto sięgnąć po sałaty warstwowe, zawierające świeże warzywa – marchewkę czy młody szpinak – dodaje Małgorzata Rudomina.

Przepis na rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem

Składniki:
– dynia,
– kilka liści jarmużu,
– 1,5 litra rosołu,
– 2 szalotki,
– 3 ząbki czosnku,
– 400 ml mleka kokosowego,
– sól i pieprz,
– 2 łyżki oleju rzepakowego,
– ciemne razowe pieczywo (wedle uznania)

Wykonanie:
Dynię obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa około 8–9 minut, czasami mieszając. Usmażone warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Pod koniec dodać mleko kokosowe, porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu, sól, pieprz i zamieszać. Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach, z ciemnym grillowanym pieczywem.
Źródło: marka Eisberg

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uroczystości w Gnieźnie. Hołd dla pierwszych królów Polski

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jotgie

JArmuż? Co to jest?! Idzie to w ogóle kupić?

O
Ollgaaaa
mmmm dynia, lubię ;) zdarzyło się, że dostałam w swoim cateringu dietetycznym z którym ostatnio jestem na diecie a chodzi mi o Łódzkie Pudełko :D z nimi chudnięcie jesienią to czysta przyjemność!
D
Dorka
Ostatnio w moich posiłkach z lightdiet miałam dynię. Bardzo smaczna swoję drogą. JA bardzo lubię warzywa i owoce jeść. A dynia ta takie typowo jesienne warzywo :)
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska