6157,4 tys. ton - tyle żywca rzeźnego wyprodukowano w ubiegłym roku w kraju. W skali roku, produkcja podskoczyła o 5,3 %. W przeliczeniu na wagę mięsa produkcja wyniosła 4601,0 tys. ton i była wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 223,0 tys. ton - podaje GUS.86,6% produkcji krajowej stanowiła ta, z gospodarstw indywidualnych.
Przeczytaj rówież: Trzeba zlikwidować nielegalny handel zwierzętami. Trwa walka z ASF
Krajowa produkcja żywca rzeźnego według gatunków:
- wołowego - 918,2 tys. ton (o 14,1% więcej niż w 2014)
- cielęcego - 13,8 tys. ton (o 53,8% mniej)
- wieprzowego - 2353,7 tys. ton (o 1,9% więcej)
- baraniego - 2,4 tys. ton (o 40,3% mniej)
- końskiego - 23,6 tys. ton (o 28,6% więcej)
- drobiowego - 2839,6 tys. ton (o 6,4% więcej)
Wielkopolskie miało najwyższy udział w w krajowej produkcji żywca rzeźnego - 21,4 %. Najniższy? Podkarpackie - 1,6 %. Wracając na Wielkopolskę, ten region cechował się w 2015 najwyższą produkcją żywca rzeźnego na 1 ha użytków rolnych. Mowa o 757 kg. W Dolnośląskim zanotowano najniższy wynik - 131,3 kg.
O 2 % podskoczyła produkcja mleka krowiego. W zeszłym roku Polska osiągnęła wynik 12859,4 mln litrów. Wydajność od krowy zwiększyła się o 4,5 % - z 5164 litrów w 2014 do 5395 litrów. Z drugiej strony, stan krów zmniejszył się o 57,9 tys. sztuk (o 2,4 %). GUS informuje, że 93 % krajowej produkcji mleka pochodziło z gospodarstw indywidualnych. Wyprodukowano w nich 11959,1 mln litrów mleka. Wynik był zatem wyższy o 2,6% niż przed rokiem.
Jaja kurze? Ubiegłoroczna produkcja była wyższa o o 218,6 mln sztuk. Najwięcej jaj pochodziło z Wielkopolski (34,5 %) i Mazowieckiego (18,9 %). Najmniejszy udział w produkcji miały woj. opolskie (1,2 %) oraz świętokrzyskie (1,5 %).
Polecamy też: Dziobanie się kur? Słaby apetyt? Utrata piór? Ekspert doradza
Najwyższa produkcja jaj na 1 ha użytków rolnych:
- Wielkopolskie - 2082 szt.
- Śląskie - 1436 szt.
- Małopolskie - 1035 szt.
- Mazowieckie - 1024 szt.
- Lubuskie - 878 szt.
- Dolnośląskie - 794 szt.
Najniższa produkcja jaj na 1 ha użytków rolnych:
- Lubelskie - 176 szt.
- Podlaskie - 192 szt.
- Opolskie - 254 szt.
- Warmińsko-mazurskie - 270 szt.
Produkcja wełny owczej niepranej w 2015 wyniosła 701 ton. Porównując to z 2014, zwiększyła się o 9,7 tony (1,4 %). Ten sam poziom dotyczył wydajności wełny od 1 owcy - 3,2 kg. Jeśli chodzi natomiast o średnioroczny stan pogłowia owiec, wzrósł on o 0,3 %. W zeszłym roku wyprodukowano w gospodarstwach indywidualnych 662 tony wełny. To 2,3 % więcej niż w roku poprzednim.
Sprawdź również: W Polsce ubywa świń, przybywa kur i owiec. Sprawdź, ile ich mamy
Źródło informacji: Główny Urząd Statystyczny